4 Nisan 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ISPANAKLI & HİNDİ KÖFTELİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  * 1 tane arpacık soğanı, 12 tane taze ıspanak yaprağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı baldo pirinci, 2 su bardağı hindi suyu, bir tutam karabiber, yeterli miktarda tuz  *  1 tane yumurta, 2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı yoğurt, 5 su bardağı içme suyu   * HİNDİ KÖFTELERİ İÇİN ;  2 tane arpacık soğanı, 250 gr. hindi eti, 1 dilim bayat ekmek içi, yarım çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber, yeterli miktarda tuz  * Köfteleri bulamak için; 2 çorba kaşığı un  * Köfteleri kızartmak için; 1 su bardağı zeytinyağı   ÜZERİ İÇİN ;  Yarım tatlı kaşığı kuru kekik, yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber   HAZIRLANIŞI :  Arpacık soğanının kabukları soyulup, yıkanır ve rendelenir. Ispanaklar, bol su ile yıkanır ve çok ince olarak doğranır. Baldo pirinç soğuk su ile yıkanır ve suyu süzdürülür. Küçük bir tencereye, zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, rendelenmiş arpacık soğanı, karabiber ve tuz ilave edilir ve sotelenir. İnce doğranmış ıspanaklar ilave edilerek, şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, sotelemeye devam edilir. Yaklaşık 5 dakika sonra yıkanmış baldo pirinçlerde koyularak, 3 dakika daha sotelenir ve üzerine, 2 su bardağı hindi suyu boşaltılır. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayıp pirinçler pişince, ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. * Hindi köfteleri için ; Arpacık soğanlarının kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra 4 eşit parçaya bölünerek, mutfak robotunun kesici-parçalayıcı kısmına koyulur. Hindi eti, karabiber, tuz ve ıslatılıp suyu sıkılmış bayat ekmek içi de ilave edilerek, makine çalıştırılır. Hepsi birlikte öğütülüp, yoğrulmuş olur. Hazırlanan hindi köftesi karışımı bir tabağa çıkartılır. Küçük parçalar kopartılarak, minik köfteler hazırlanır. Bir tepsiye, 2 çorba kaşığı buğday unu koyulur. Hazırlanan minik köfteler, tepsiye dizilir. Tepsi ara sıra sallanarak, köftelerin una bulanması sağlanır. Tüm köfteler bu şekilde hazırlandıktan sonra çukur bir tavada, zeytinyağı kızdırılır. Hazırlanan köfteler, bu yağda kızartılır. Tava ara sıra hafifçe sallanarak, minik hindi köftelerinin her tarafının eşit kızarması sağlanır. Kızaran köfteler, tabağa alınır ve yenileri kızgın yağa atılır. Tüm köfteler bu şekilde kızartılarak, tamamlanır. Çorba tenceresine, 1 tane yumurta kırılır. 2 çorba kaşığı un ve yoğurt ilave edilir. Tel çırpıcı ile sürekli olarak, aynı yöne doğru karıştırılarak, malzemelerin iyice karışması sağlanır. Önce, 1 su bardağı içme suyu yavaş yavaş ve karıştırılarak, malzemeye yedirilir. Sonra, 2. su bardağı içme suyu, daha sonra 3. 4. ve 5. su bardağı su yavaş yavaş ve sürekli tel çırpıcı ile karıştırılan malzemeye yedirilir. Çorba tenceresi, orta hararetli ateşe oturtulur. Tel çırpıcı ile aynı yöne doğru sürekli karıştırılarak, kaynatılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Ispanaklı, pirinçli karışım yavaşça ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılır ve bir taşım kaynatılarak, kıvam aldırılan çorba, ateşten alınır. Kızartılan köfteler ilave edilip, karıştırılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Hazırlanan çorba, uygun büyüklükte porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİNE ;  kırmızı toz biber, kekik ve her renkten taze çekilmiş karabiber serpilerek, sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.        * Çorbanın servisi, şu şekilde de yapılabilir. Kızartılan hindi köfteleri, çorbaya karıştırılmaz. Hazırlanan çorba ile birlikte, tabak içinde sofraya götürülür. Sofradaki kişiler, uygun miktarda hindi köftesini, kaşık yardımı ile alarak tabaklarına koyarlar. Üzerine, hazırlanan çorbadan ilave edilir ve çorba, sıcak olarak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder