3 Nisan 2013 Çarşamba

TAHİNLİ YOĞURT TERBİYELİ, KÖZLENMİŞ PATLICAN ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 tane patlıcan, 4 diş sarımsak, yarım çay bardağı tahin, yarım çay bardağı yoğurt, 1 çorba kaşığı limon suyu, 4 su bardağı su, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda karabiber ile tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı tahin, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 dal maydanoz   EŞLİĞİNDE ;  1 komposto kâsesi, çırpılmış tahinli yoğurt karışımı   HAZIRLANIŞI :  Patlıcanlar, ateş üzerindeki közleme kabında, ara sıra çevrilerek  közlenir. Közlenince, kabukları soyulur. Limon suyu ile karıştırılıp ezilerek, püre haline getirilir. Tabak içine koyulur. Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küp küp doğranır. Tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Doğranmış kuru soğan, sarımsaklar ve defne yaprağı ilave edilir. Karıştırılarak, pembeleşinceye kadar kavrulur. Tabaktaki közlenip ezilmiş patlıcanlar ile içme suyu ilave edilir. Yaklaşık, 10 dakika orta hararetli ateşte pişirilir. Karabiber ve tuz ilave edilerek, karıştırılır. Cam kâseye, tahin ile yoğurt koyularak, iyice çırpılır. Çorbanın suyundan birkaç kaşık alınıp ilave edilerek, terbiye ılındırılır ve biraz daha çırpıldıktan sonra yavaş yavaş çorbaya akıtılarak ilave edilirken çorba, şimşir kaşık ile hızlı hızlı karıştırılır. Hazırlanan çorba, ateşten alınır. El blenderinden geçirilerek, ezilir. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılarak, karıştırılır. Uygun ölçülerdeki çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ ;  1 çorba kaşığı tahin, 1 çorba kaşığı yoğurt ve birkaç maydanoz yaprağı ile süslenir.  EŞLİĞİNDE ;  1 komposto kâsesi, çırpılmış tahinli yoğurt karışımı eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder