5 Nisan 2013 Cuma

KURUT ÇORBASI - ERZİNCAN MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Kurut Çorbası -
  MALZEMELER :  250 gr. kurut ( kurutulmuş yoğurt ), 250 gr. kesme şehriye, 150 gr. kavurma, yeterli miktarda tuz   * İstenirse; soğan ve ezilmiş sarımsak   HAZIRLANIŞI :  Kurut ( kurutulmuş yoğurt ) suda ezilir. Hafif ateşte, karıştırılarak kaynatılır. Kaynayınca, kesme şehriyeler ilave edilir. Kavurma koyulur. Kesme şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince, ateşten alınır. Sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.     * Et olarak, daha çok kavurma kullanılmakla birlikte, kavurma bulunamazsa; kıyma, karabiber ve tuz ilavesiyle misket köfteler hazırlanıp, yağda kızartılarak da kullanılabilir.     ** KESME ŞEHRİYE :  * Hamur Malzemeleri :  1 su bardağı un, 1 tane yumurta, 2-3 çorba kaşığı su, yeterli miktarda tuz   * Hamurun Hazırlanışı :  Un, elenir. Tuz serpilerek, karıştırılır. Unun ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuzun içine, yumurta kırılır. Yumurta karıştırılır. Yanlardan yavaş yavaş unlar yumurtaya yedirilir. Yeterli miktarda su ilave edilerek, yoğrulur. Yumuşak ve pürüzsüz bir hamur oluşturulur. Hamurun üzerine, temiz bir bez örtülerek, 10 dakika kadar dinlendirilir. Dinlendikten sonra hamur, un serpiştirilmiş  bir tezgâhta, 2 mm. kalınlığında, oklava ile açılarak, yufka oluşturulur. Açılan yufkalar, ince makarna kalınlığında kesilerek, şeritler elde edilir. Kesilen şeritler, el ile havalandırılarak, hafifçe un serpilmiş tepsiye yayılarak, koyulur. Böylece, kullanıma hazır hale getirilmiş olunur.                                                                                    
- Kurut çorbasının köfteleri -
- Kurut Çorbası -

- Kurut Çorbası -
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder