|
- Pratik Ev Tarhanası - |
MALZEMELER : 1 kg. domates, 1 kg. yoğurt, 2 çorba kaşığı biber salçası, aldığı kadar buğday unu, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Derin ve geniş bir yoğurma kabına un elenir. Tuz ilave edilerek, karıştırılır. Unun ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, tüm malzemeler koyularak, karıştırılır. Havuzun kenarındaki unlar, yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Üzeri kapatılır. İki günde bir yoğrularak, bir hafta bekletilir. Ele yapışırsa, biraz un ilave edilebilir. Maya kokusu gelince, hamurdan küçük parçalar kopartılarak, temiz bir bez üzerine dizilir. Her gün ters yüz edilir. Evin içinde, gölge bir yerde kurutulmalıdır. Hafifçe kuruyan hamurlar, blenderden geçirilerek, un haline getirilir. Tekrar bez üzerine serilir. Her gün karıştırılarak, iyice kurutulur. Temiz bez torbalarda evin rutubatsiz ve havadar yerinde bekletilmelidir. Cam kavanozlara koyularak, buzdolabında da bekletilebilir. Bez torbalara veya saklanacak kavanozların içine koyulan kabuklu diş sarımsaklar, tarhananın bozulmasını ve böceklenmesini önler. Zamanla, sarımsak dişlerinin içleri boşalır. Bu sarımsaklar, tarhana pişirilirken kullanılmaz. * BİLGİ ; Eskiden, saraylarda yapılan tarhanaya, mutlaka '' kaymak '' katılırmış.
|
- Pratik Ev Tarhanası - |
|
- Pratik Ev Tarhanası - |
|
Pratik Ev Tarhanası - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder