12 Aralık 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA YANI ÇÖREKCİKLERİ - POY BAHARATLI ÇÖREKCİKLER - ( 8 kişilik )

   *   MALZEMELER .  5 su bardağı  buğday unu, 1 çorba kaşığı kuru maya, 1,5 su bardağı ılık süt veya içme suyu, 1 tane yumurta, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz  ÜZERİ İÇİN ;  1 yumurtanın akı, 1 tatlı kaşığı poy baharatı   İÇ HARCI İÇİN ;  MALZEMELER ;  1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çay bardağı ceviz içi,1 dilim ekmek içi, 1 çorba kaşığı poy, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 diş doğranmış sarımsak, 1-2 tutam tuz  İÇ HARCIN HAZIRLANIŞI ;  Ceviz içleri dövülür. Kaba koyulur. Ekmek içi suda bekletilip, suyu sıkılır, ufalanır ve dövülmüş ceviz içlerinin bulunduğu kaba ilave edilir. Biber salçası, poy baharatı, zeytinyağı, sarımsak ve tuz ilave edilerek, karıştırılır. HAMUR İÇİN ;  Yoğurma kabına, un elenir. Maya ve tuz koyularak, karıştırılır. Ortası, havuz şeklinde açılır. Bu havuza, yumurta kırılır. Zeytinyağı ilave edilerek, havuz içindeki malzeme karıştırılır. Yanlardaki unlar, yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek ve süt veya su yardımı ile hamur oluşturularak, yoğrulur. Üzeri; temiz ve nemli bir bez ile örtülerek, 30 dakika dinlendirilir. Mayalanan hamurdan, ceviz büyüklüğünde bezeler oluşturulur. Hafifçe un serpilmiş hamur tahtasında, oklava yardımı ile çay tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerine; iç harçtan sürülür. Rulo yaparak kıvrılır. Unlanmış bıçak ile üzerine çizikler atılır. Kıvrılarak, simit şekli verilir ve iki ucu yapıştırılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı olarak yerleştirilir. Tüm bezeler aynı şekilde hazırlanarak, bitirilir. Üzerlerine; yumurta akı sürülür.Poy baharatı serpiştirilir. 30 dakika bu şekilde bekletilerek, mayalandırılır. Daha sonra önceden 180 C derecede ısıtılan fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Fırın tepsisinden alınarak, servis tabağına dizilir. Hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülür ve sıcak veya ılık servis yapılır.  Afiyet olsun.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder