21 Aralık 2013 Cumartesi
SEVGİ ' NİN ÇORBA YANI EKMEKLERİ - 5 YIL DAYANABİLEN KURU EKMEKLER - - KARADENİZ - ORDU ( MESUDİYE - YEŞİLCE ) MUTFAĞI
* BİLGİ : Karadeniz Bölgesi ' nde bulunan; Ordu ilinin, Mesudiye ilçesindeki, Yeşilce beldesi sakinlerince, 5 yıl boyunca bozulmadan durabilen, ekmekler yapılmaktadır. Bu kuru ekmekler, ortaklaşa kullanılan fırınlarda, sıraya girerek, imece usulü yapılmaktadır. Yöre sakinleri, kuru ekmeğin damaklarında bıraktığı tadın, geçmişten gelen kültürlerinden kaynaklandığını söylemektedirler. Bu kuru ekmekler, gerçekten 5 yıl boyunca dayanabilmektedir. Yenileceği zaman ıslatılmaktadır. 5 YIL BOYUNCA BOZULMADAN DURABİLEN BU EKMEKLERİN ; MALZEMELERİ : İstenilen miktarda elenmiş un, una orantılı olarak maya ve yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Un, tekneye elenir. Maya ve tuz ilave edilerek, hamur yoğrulur. 1 saat mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamur, tekrar yoğrulur. Mayalanması için, tekrar 1 saat bekletilir. 2. kez dinlenen hamur, tekrar yoğrulur ve büyük boy simit şekli verilerek, odunla ısıtılan fırında pişirilir. Pişince, fırından çıkartılır ve tekrar fırına koyularak, kurutulur. Çok miktarda yapılan bu kuru ekmekler, yenileceği zaman, ıslatılarak yenilir. Karadeniz Mutfağı Çorbaları ile birlikte servis edilmesi uygun olacaktır. 5 yıl boyunca bayatlamadan durabilen, bu kuru ekmeğin tadı, Ordu - Mesudiye- Yeşilce beldesi sakinlerine, kültürel bir miras olarak kalmıştır. 5 yıl boyunca bayatlamadan durabilen bu ekmek, bilhassa; yöre çorbaların yanına yakışan bir ekmektir. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder