7 Aralık 2013 Cumartesi

MALATYA USULÜ TARHANA ÇORBASI - 4 kişilik - ( Sıcak Çorba )


- Malatya usulü tarhana çorbası -
   MALZEMELER :  6-7 tane Malatya tarhanası ( aşurelik buğday ve süzme yoğurt ile yapılan tarhana ), 5-6 tane ıspanak yaprağı, 1-1,5 çorba kaşığı kara nohut, 1 su bardağı yoğurt, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; Yeterli miktarda tereyağı veya sıvı yağ, kırmızı pul biber, nane  HAZIRLANIŞI :  Malatya tarhanası, bir gece önceden, çorbanın pişirileceği tencereye koyulur. Üzerine, üzerini örtecek miktarda su boşaltılarak, yumuşamaya bırakılır. Kara nohutlar iyice yıkanır, suyu süzülür. Küçük tencere içine koyulur. Üzerine, üzerini örtecek miktarda su boşaltılır ve ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, tarhana ve kara nohutların suyu değiştirilmeden, tencereleri orta hararetli ateşe koyulur. Tarhana, dağılıp, yoğunlaşıncaya kadar ( yaklaşık 45 dakika ) pişirilir. Ispanaklar ayıklanıp, iyice yıkanır. İnce ince doğranarak, tarhanaya ilave edilir. Haşlanmış ve yumuşamış kara nohutların suyu süzülerek, tarhanaya ilave edilir. Kâse içinde, 1 bardak yoğurt ile 1 bardak ılık su ile karıştırılarak, tarhanaya eklenir.Çorba,  ıspanaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve ateşten alınır. Yoğurdun kesilmemesi için tuz, en son ilave edilir. Tavada yağ eritilir. Kırmızı pul biber ve nane ilave edilip karıştırılarak, pişen çorbanın üzerinde gezdirilir. Sofraya götürülür, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.    *  Eski zamanlarda; bu çorba, kavurma eti ile de pişirilirmiş.                          
- Malatya usulü tarhana çorbası -
- Malatya usulü tarhana çorbası -
- Malatya usulü Tarhana Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder