11 Aralık 2013 Çarşamba
SEVGİ ' NİN ÇORBA YANI EKMEKLERİ - KARADENİZ - ORDU MUTFAĞI - - PİLEKİ ( BİLEKİ ) EKMEĞİ -
* BİLGİ : Kilden yapılmış, tepsi büyüklüğünde 2 plaka içinde, buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen yapılmaktadır. Ancak; maalesef, gelişen teknoloji ile birlikte kaybolmaya yüz tutmaktadır. Karadeniz Bölgesi ' nde, mısır ekmeği ( çadi ), genellikle pilekide pişirilir. Pilekide pişirilen mısır ekmeği, sıcakken küçük lokmalık parçalara bölünerek kâseye koyulur. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı koyularak karıştırılır. Ekmeğin sıcaklığı ile tereyağı erir. Buna; çumur ( Çimur ) denilir. Çimur, ayran ve çayla yenebildiği gibi, ayran çorbası, yoğurtlu ve sütlü çorbalar ile Karadeniz Yöresi çorbalarının yanına da yakışmaktadır. * PİLEKİ ( BİLEKİ ) EKMEĞİ : MALZEMELER : Yeterli miktarda mısır unu, ılık su ve tuz HAZIRLANIŞI : Elenmiş mısır unu, tuz ve ılık su ile yumuşak bir hamur tutulur. Önceden kızdırılmış pileki ( bileki ) taşının içine, defne yaprağı dizilir. Hamur, dizilmiş defne yapraklarının üzerine dökülür. Dökülen hamurun üzerine de defne yaprakları dizilir. Üzeri, ters çevrilmiş sac ile kapatılır. Üzerine köz koyulur. Kızarınca, taştan çıkarılıp, soğumaya bırakılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder