14 Aralık 2013 Cumartesi

VURMA KARALAHANA ÇORBASI - RİZE MUTFAĞI - ( 8 kişilik ) Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2  bağ karalahana, ceviz büyüklüğünde iç yağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 su bardağı kuru fasulye, yeterli miktarda sıcak su, 1 çay bardağı mısır unu, az miktarda acı biber, yeterli miktarda tuz  HAZIRLANIŞI :  Ayıklanmış ve iyice yıkanmış karalahanalar, ince nce doğranır. Kuru fasulyeler, bol su ile yıkanıp, suyu süzdürülür. Doğranmış karalahanalar ile yıkanmış kuru fasulyeler, ayrı ayrı kaplarda biraz dirice kıvamda, haşlanır ve suları süzülür. Büyük çorba tenceresine, haşlanmış karalahanalar, haşlanmış kuru fasulyeler, iç yağı, tereyağı, acı biber ve tuz koyulur. Sıcak su ilave edilip, pişirilir. Pişince, suyu kevgir ile süzülerek, başka kaba aktarılır ve ezme işine girişilir. Ezmek için, doğal bir kutali veya kepçe kullanılır. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar ezilir. Ezme işlemi için, günümüzde; blender kullanılabilir. Ezme işi bitince, daha önce kevgirle süzülmüş olan kaynamış su ve mısır unu  çorba tenceresine yavaş yavaş ilave edilir. 5-10 dakika karıştırılarak, kaynatılır. Çorba; pişince, ateşten alınır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     *  Çorba yanı ekmeği olarak; sıcak çumur veya çirmulis eşliğinde servis edilmesi uygun olacaktır. Çumur ve çirmulis tarifleri, bloğumda bulunmaktadır.  * BİLGİ ; İsteğe bağlı olarak, çorbaya; balkabağı, taze fasulye, taze mısır veya pazı da ilave edilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder