7 Aralık 2013 Cumartesi
RİBOLLİTA ÇORBASI - İTALYAN MUTFAĞI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 yaprak karalahana ( pancar ), 2 tane domates, 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye veya barbunya fasulyesi veya ikisi karışık olarak, yeterli miktarda su ( yaklaşık 4 su bardağı ) ve tuz ÜZERİ İÇİN ; Kızartılmış veya fırınlanmış, acılı - acısız küp doğranmış iri ekmek parçaları HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın, sarımsakların, kerevizin ve havucun kabukları soyulup, yıkanır. Kurulandıktan sonra minik küpler halinde doğranırlar. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranmış, kuru soğanlar, sarımsaklar, havuçlar, kerevizler sırası ile ilave edilip, karıştırılarak, kavrulur. Karalahana yaprakları iyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, tencereye ilave edilir. Domateslerin kabukları soyulur. küçük küpler halinde doğranarak, ilave edilir. Ilık su ilave edilir. Haşlanmış kuru fasulyelerin veya barbunya fasulyesinin ya da ikisinin karışımının yarıdan azı çorbaya ilave edilir. Yarıdan fazlası ise, blenderden geçirilip, püre haline getirilerek, kıvam vermesi için çorbaya ilave edilir. Tahta kaşık ile hafifçe karıştırılır. Pişmeye bırakılır. Çorba kıvam alınca, tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Karıştırılır ve ateşten alınır. ÜZERİ İÇİN ; Tereyağında kızartılmış veya fırınlanmış, küp kesilmiş, acılı veya acısız, iri ekmek parçaları. Hazırlanan çorba, çorba kâselerine pay edilir. ÜZERİNE; Kızartılmış veya fırınlanmış, küp kesilmiş, acılı veya acısız, iri ekmek parçaları serpiştirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Bilgi ; Ribollita Çorbası, Karadeniz usulü pişirilen karalahana çorbasına çok benzer. İki çorbanın birbirinden farkı; Ribollita çorbasının kıvamı, haşlandıktan sonra ezilmiş ( püre haline getirilmiş ) kuru fasulye veya barbun fasulyesi ile veriliyor. Trabzon yöresinde ise karalahana çorbasının kıvamı, mısır unu ile değil, haşlanıp ezilmiş ( püre haline getirilmiş ) balkabağı ile verilmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder