10 Aralık 2013 Salı
PERUSARI ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, yarım kg. yağsız kıyma, 1 tane havuç, 1 tane patates, 1 tane yumurta akı, 1 çorba kaşığı pirinç, 3 su bardağı et suyu, 3 su bardağı su, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarda karabiber ve tuz TERBİYESİ İÇİN; 1 yumurta sarısı, yarım limon suyu ÜZERİ İÇİN ; Birkaç dal maydanoz HAZIRLANIŞI : Kıyma, cam yoğurma kabına koyulur. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenerek, kıymaya ilave edilir. Soğuk su ile yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler, avuç içinde biraz kırıldıktan sonra kıymalı karışıma ilave edilir. Yumurta akı da konduktan sonra kıymaya biraz karabiber ile tuz ilave edilir ve yoğrulur. Bu harçtan, fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak, minik köfteler yapılır. Hazırlanan köftecikler, un serpilmiş tepsiye dizilir. Tepsi sallanarak, köfteciklerin una bulanması sağlanır. Havuçun üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenir. Patatesin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenir. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Havuç rendesi koyulup, 1-2 dakika tahta kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Patates rendesi ilave edilerek, biraz daha karıştırılarak, kavurmaya devam edilir. Kavrulunca, et suyu ve su ilave edilerek, tencerenin kapağı kapatılıp, kaynamaya bırakılır. Kaynayıp sebzeler yumuşayınca, hazırlanan köftecikler ilave edilir. Köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Köfteler pişince, ateş kısılır. TERBİYESİ İÇİN; Yumurta sarısı ile yarım limon suyu cam bir kâsede iyice çırpılarak, karıştırılır. Çorba suyundan da birkaç kaşık ilave edilerek, terbiye ılındırılır ve yavaşça çorbaya akıtılırken çorba,tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, terbiye çorbaya yedirilir. Çorba, kısık ateşte, bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kâsesine boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ; Maydanoz yaprakları, bol su ile yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, hazırlanan çorbanın üzerine serpiştirilir. Çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder