22 Aralık 2013 Pazar
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BALIK SULU POSA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kırmızı soğan, 2 tane kırmızı pancar, 2 tane havuç, 5 su bardağı levrek balığı suyu, 1 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı tam buğday unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı arpa şehriye, 1 tane defne yaprağı, 1 tane limon, 1 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; 4-5 tane taze soğan, 2 çorba kaşığı şekillendirilmiş havuç ve kırmızı pancar posası EŞLİĞİNDE ; Taze sıkılmış limon suyu HAZIRLANIŞI : Havucun üzeri, bıçak ile kazınır, yıkanır ve kurulanır. Kırmızı pancar, yıkanıp kurulanır, sap ve kök kısımlarından bir miktar kesilerek, çıkarılır. Havuç ve kırmızı pancarlar, gelişigüzel parçalara kesilerek, katı meyve sıkacağında suları sıkılır. Çıkan su, başka yerde kullanılmak üzere ayrılır. Posalar, kullanılmak üzere tabağa çıkarılır. Çorba tenceresine; zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Kırmızı soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranarak, ısınan zeytinyağına ilave edilir ve sadece balık çorbalarında kullanılan şimşir kaşık ile karıştırılarak, pembeleştirilir. Pembeleşince, tam buğday unu, defne yaprağı, karabiber ve bir miktar tuz ilave edilir. Sürekli karıştırılarak, un pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulunca, havuç ve kırmızı pancar posaları ilave edilir. 1-2 dakika daha karıştırılarak, kavrulur ve balık suyu ile içme suyu ilave edilir. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, arpa şehriyeler koyulup, karıştırılarak, tencerenin kapağı kapatılır ve ateş kısılır. Arpa şehriyeler pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Defne yaprağı çıkartılır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ; Taze soğanlar ayarlanır. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır ve çorbanın üzerine serpiştirilir. Havuç ve kırmızı pancar posasından, istenilen şekiller yapılarak, çorbanın üzerine yerleştirilir. Hazırlanan çorba, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder