15 Aralık 2013 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA YANI EKMEKLERİ - GÜNEŞ EKMEK -

   *   MALZEMELER :  1 kg. un, 1 su bardağı süt, 1,5 çay bardağı zeytinyağı ( 1 bardağı hamur için, yarım bardağı hamur aralarını yağlamak için ), 2 tane yumurta ( 1 yumurta hamurun içi için, diğeri, ekmeğin üzerine sürmek için ) çorba kaşığı kuru maya ( bira mayası ), 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı süt ile çırpılmış 1 tane yumurta   HAZIRLANIŞI :  Yoğurma kabına un elenir. Kuru maya, tuz ve toz şeker koyularak, karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza; yumurtalar kırılır, 1 çay bardağı zeytinyağı ilave edilir ve karıştırılır. Havuzun yan tarafındaki unlar azar azar içeriye doğru çekilerek ve azar azar süt koyularak, kulak memesi yumuşaklığında hamur oluşturulur. İyice yoğrulan hamur, temiz nemli bez altında 1 saat kadar, mayalanması için dinlendirilir. Dinlenen hamur, tekrar yoğrulur ve hamur tahtasında, silindir şeklinde uzatılıp, bıçakla 6 eşit parçaya kesilerek, parçalara ayrılır. Bu parçalar, oklava yardımı ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamurun üzerine, zeytinyağı sürülür. Üzerine tekrar açılmış hamur koyulup yağlanır. 6 hamur parçası, bu şekilde açılıp, araları yağlandıktan sonra üzerine un serpilerek, hep birlikte, 2 parmak kalınlığında açılır. Kenarlarından V şeklinde kesilerek, 6 küçük üçgen hamur parçası çıkarılır. Bu parçalar birleştirilerek, el içinde top şeklinde yuvarlanır ve hamurun ortasına yerleştirilir. Hamur, yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. ÜZERİNE ; Süt ile çırpılmış yumurta sürülür. Önceden; 200 C derecede ısıtılmış fırına koyularak, pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.  Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder