20 Ocak 2012 Cuma

- AKŞEHİR USULÜ, İSTANBUL EV TARHANASI - - KOLAY, BOLU - MUDURNU USULÜ, EV TARHANASI -

  MALZEMELER :  ( bu ölçüler, 6 kg. tarhana elde etmek içindir )  2 kg. süzme yoğurt, 1 kg. tatlı veya acı kırmızıbiber, 1 kg. kurusoğan, 1 kg. domates, yarım kg. nohut, 4 tane yumurta, 5 kg. un, 1 çay bardağı sofra tuzu, istenilen miktarda kuru nane   HAZIRLANIŞI :  Bir gece önceden, nohutlar bol su ile yıkanır ve üzerine su koyularak, üzeri açık olarak ( gazının çıkması için ), sabaha kadar bekletilir. Sabah olunca, domates ve biberler bol su ile yıkanır ve süzgeçte bekletilir. Domates ve biberlerin çekirdekleri çıkarılıp atılır ve dört eşit parçaya bölünür. Kuru soğanların kabukları soyulur, yıkanır ve dört eşit parçaya bölünür. Domatesler, biberler ve soğanlar, büyükçe bir tencereye koyulur ve hiç su ilave edilmeden, kendi sularını çekinceye kadar pişirilirler. Suyunun tamamen çektirilmesi işlemi çok önemlidir. Çünkü; eğer içinde su kalırsa, tarhana yapılırken, çok fazla un kullanılmak zorunda kalınır ve böyle olunca da tarhana piştiğinde un çorbası gibi olur. Tencereden çıkarılan karışım ( domates, biber ve soğan ), blendere veya robota koyularak, püre haline getirilir. ( eskiden kevgirden geçirilirdi ) Geceden ıslatılan nohutların suyu değiştirilerek, haşlanır ve o da blender veya robottan geçirilerek, püre haline getirilir. ( eskiden kevgirden geçirilirdi ) Geniş ve derin bir kap alınır ve içine süzme yoğurt koyulur. Üzerine yumurtalar kırılır. Yoğrulur. İçine hazırlanan 2 tip püre ilave edilir. Tuz koyulur ve yoğurmaya devam edilir. Yoğururken, azar azar un ilave edilir. Malzeme iyice yoğrulur. Hamur, kulak memesinden yumuşak olmalıdır. Hamur, ele yapışacak yumuşaklığa, yani; ele yapışacak şekilde cıvıkça bir kıvama gelince hazır demektir. ( yani, cıvıkça, ele yapışan ıslaklıkta, sulu bir hamur tutulacaktır ) Yoğurma işlemi bitince, üzerine hafifçe un serpilerek, kapak kapatılır ve mutfakta veya odada gölgelik bir yerde mayalanmaya bırakılır. İçindeki nohut, hamurun mayalanmasını sağlar. Hamur hafifçe kabarmaya başlar. Hamur arada sırada yoğrulur. Bu, mayalanma ve arada sırada yoğurma işlemi 3 gün sürer. Hamur, iyice kabarıp, kabından taşacak hale gelince, artık serme zamanı gelmiş demektir. Güneşin hafif olduğu ve rüzgarlı bir hava idealdir. Bu işlem için, balkon idealdir. Balkonsuz veya bahçesiz bir evde oturuluyor ise, pencere önünden yararlanılır. Temiz örtüler, bir masanın üzerine yayılır. ( masa yetmezse, tepsi içine de örtü yayılabilir )  Eller unlanır ve hamurdan parçalar kopartılıp, yarım santim kalınlığında olacak şekilde bastırılarak, örtü üzerine, yan yana dizilir. Sık, sık ters yüz edilir. 10 - 15 dakikada bir tekrar bastırılır. 40 - 45 dakika sonra hamur parçaları, hafifçe ufalanmaya ve hamur artık ele yapışmaya başlar. Mesela; hamur, sabah yayıldı ise, ikindide işlem tamam demektir. Bezler üzerinde ufalanan hamur parçaları, artık ele yapışmıyorsa, blendere veya robota koyularak çekilir. Çekilen tarhana tekrar bez üzerine yayılarak, kurutma işlemine başlanır. Kurutma işlemi, 2 - 3 gün sürer. Arada sırada karıştırılarak, kurutulan tarhana, bez torbalarda veya cam kavonozlarda saklanmalıdır. Plastik poşetlere, kesinlikle koyulmamalıdır. Çünkü; küflenir. Kurutma işlemi de çok dikkat ister. Kurutulurken, hamur taneciklerinin içi nemli kalıp, ileride küf yapmaması için, kurutma işleminde, sık sık karıştırılarak kurutulması çok önemlidir. Tarhananın koyulduğu bez torba veya cam kavanozlara bir kaç tane kabuklarıyla sarımsak dişleri koyulursa, tarhananın bozulmadan, uzun süre dayanmasını sağlar. Hazırlanmış olan bu nefis tarhana, pişirileceği zaman, normal su kullanılabileceği gibi et suyu, tavuk suyu, sebze suyu veya balık suyu da kullanılabilir. Bu şekilde; ağız alışkanlığına ve damak tadına göre değişik lezzetler yakalanabilir. Sıcacık bir tarhana çorbasının yanında, her çeşit turşu ve kurutonlar iyi gider. Tarhana çorbası, küçük doğranmış simit parçacıkları ile de nefis olur.  Afiyet olsun.    KOLAY BOLU TARHANASININ HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanlar, kabukları soyulduktan sonra yıkanır ve  büyük büyük doğranır. Tuz, kuru nane ve acı biber, kırmızı biber, leğende ( teknede ) süzme yoğurt ile karıştırılıp, Yoğrulur. Bir akşam bekletilir. Sabah, küçük parçalar halinde, temiz bez üzerine dizililerek, kurutulur. Ovalanır, Kalburdan geçirilir ve tekrar bez üzerine yayılarak, iyice arada sırada karıştırılarak, kurutulur. Kuruyan tarhana, bez torbalara koyulup, serin bir çiviye asılarak veya cam kavanozlarda buzdolabında saklanır. ( Torba veya cam kavonoz içine bir kaç tane kabuğu soyulmadan, sarımsak dişi koyulursa, tarhana uzun sure bozulmadan durur. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder