23 Ocak 2012 Pazartesi

KAHRAMANMARAŞ USULÜ, EV TARHANASI YAPIMI ve TARHANA ÇORBASI - TARHANA FİRİĞİ ÇEREZİ - BULAMA ÇORBASI - KATMA -


- Kahramanmaraş Usulü Ev Tarhanası -
  Kahramanmaraş ilinin, Pazarcık ilçesine bağlı bir köy olan, Kuzkent Köyü ' de ev tarhanası, şöyle yapılır. Tarhana, bu yörenin vazgeçilmez kışlık yiyecekleri arasında yer alır. Özellikle, çerez olarak tüketilen tarhananın, çorbası da yapılır. Tarhana, kışlık yiyecek hazırlığı olarak, yılda bir defa yapılır. Büyük kazanlarda pişirilir. Döğmeler ( buğday ) yıkanarak, temizlenir. Kazanlarda pişirilirken, kuvvetli bir kişi tarafından , ağaçtan yapılmış olan, tarhana kürekleri ile sürekli karıştırılır. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra bezler üzerine koyularak, soğutulur. Büyük leğenlerde, katık ile yoğrulur. ( yoğurt vb.) Katık ile iyice yoğrulan tarhana, çukur bir yerde serili bez üzerine taşınır. Üzeri iyice kapatılır. 1 gün dinlendirilir. Komşu ve akrabalar toplanarak, sabah erkenden, dam başındaki, çiğlerin üzerine, güzelce sererler. Serildiği günün akşamı, FİRİK haline gelir. Ertesi gün, iyice kuruyarak, TARHANA haline gelir. Tarhana kuruduktan sonra sökülmesi kolay olsun diye sabah namazı saatinde, çiğlerden sökülüp alınır ve özel olarak yapılan, TARHANA BİDONLARI ' na koyulurlar.  * TARHANA FİRİĞİ ; Ceviz içi, badem içi veya Antep fıstığı ile birlikte, çerez olarak yenilir. Bu yörelerde, komşulara, akrabalara ve misafirlere FİRİK ikram edilmesi bir gelenek haline gelmiştir. EV TARHANASI ÇORBASI :  MALZEMELER :  ( 6 kişilik ) 1 su bardağı ev tarhanası, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kuru nane, yeterli miktarda tuz, 6 su bardağı su ( 1 litre )  HAZIRLANIŞI : Kuru ev tarhanası, akşamdan suya koyularak bekletilir. ( ıslatılır ) Ertesi gün, tel çırpıcı ile sürekli karıştırılarak, kıvam alıncaya kadar pişirilir. İsteyenler içine şalgam da doğrayabilirler. Koyu bir kıvama gelmiş olan çorba, ateşten alınır. Üzerine, yağda yakılmış, nane ve kırmızı biber karışımı dökülür. Dövülmüş sarımsak da ilâve edilerek, karıştırılır ve  sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   BULAMA ÇORBASI :  Dövme ( buğday ) ve ayran kaynatılarak yapılır. Bilhassa kış aylarında, sabahları çorba olarak tüketilir.  KATMA :  Döğmenin ( buğday ) pişirilerek, soğuk yoğurt ile karıştırılması ile oluşturulan bir çorbadır. Kurutulunca, TARHANA haline dönüşür. Kahramanmaraş ' ta,  TARHANA ; Çorba, çerez, firik ve cips olarak tüketilir. Tarhananın,  misafir ağırlamada önemli bir yeri vardır. Özellikle; Antep fıstığı ve ceviz ile yenmesi ayrı bir hoşluk oluşturur.                                                                                                                          
- Kahramanmaraş Usulü Ev Tarhanası -
- Kahramanmaraş Usulü Ev Tarhanası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder