20 Ocak 2012 Cuma

MUĞLA EV TARHANASI - KURU BÖRÜLCELİ, MUĞLA EV TARHANASI - ( 8 kişilik )

MALZEMELER : 4 kg. yağlı yoğurt, 1 kg. öğütülmüş buğday, tuz  HAZIRLANIŞI :  Yoğurt, bir gece önceden, bir bez torbaya veya keseye koyularak suyu süzdürülür. Ertesi gün tencereye, buğday koyularak, su ilavesi ile dirice pişirilir. Soğutulur. Soğuyunca, akşamdan süzülen yoğurt eklenir ve karıştırılır. Tuz ile tatlandırılır. Tekrar bez torbaya koyularak, mayalanması için, 3 gece bekletilir. Daha sonra küçük parçalar kopartıp, yassılaştırılarak, masa üzerine serilmiş, temiz örtü üzerine dizilir. Ara sıra ters yüz edilerek, güneşte iyice kurutulur ve bez torbalarda veya cam kavonozlarda muhafaza edilir. Uzun süre bozulmadan durabilmesi için torba veya cam kavanoz içine kabuklu bir kaç tane sarımsak dişi koyulur. Kışın bu tarhana ile kuru börülceli bir tarhana pişirelim. Tarif Şöyle :  KURU BÖRÜLCELİ TARHANA ÇORBASI : ( 8 kişilik )  MALZEMELER :  5 tane hazırladığımız tarhanadan, 1 çay bardağı kuru börülce, 5 tane domates, 5 diş sarımsak, 1-2 yemek kaşığı tereyağı, karabiber, tuz  HAZIRLANIŞI : Tencereye, tarhana parçaları ve yıkanmış kuru börülceler koyulur. Üzerine 4 su bardağı su ilave edilir. 2 saat bekletilir. Domatesler yıkanır, kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkarılıp, rendelenerek tencereye ilave edilir. 1 veya 2 yemek kaşığı tereyağı ile kırmızı biber de ilave edilerek, kaynatılır. Karışımın dibi tutmasın diye sık sık karıştırılarak, orta hararetli ateşte, börülceler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Suyunu çekip katılaşmaması için arada sırada kontrol edilerek, gerekirse, sıcak su ilave edilir. Üzerinde oluşan köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır. Sarımsaklar tuz ile birlikte havanda dövülür ve tencereye ilave edilir. Bir kaç taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır ve sıcak servis yapılır. * Sofrada; kişiler isterse, tabaklarına sirke ilave edebilirler. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder