26 Ocak 2012 Perşembe

LİPSOS BALIĞI ÇORBASI - Deniz Ürünlü, Sebzeli, Otlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane lipsos balığı, 1 tane kuru soğan, 1 tane defne yaprağı, 6 diş sarımsak, 3 tane sivri biber veya çerliston biber, 5 tane domates, 2 tane havuç, 1 tane sap ve yaprakları ile beraber kereviz, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu, 1 çay kaşığı toz şeker, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı biber, yeterli miktarda su,1 çay bardağı beyaz şarap ( isteğe bağlı olarak kullanılacaktır ), yeteri kadar tuz   HAZIRLANIŞI :  Lipsos, temizlenir. Ayıklanır. Tencereye su ve balık koyularak, orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. 10 dakika sonra balık suyun içinden delikli kepçe ile çıkartılarak, tabağa koyulur. Balık suyunun içine, doğranmış sarımsak, zeytinyağı, yıkanıp çekirdekleri temizlendikten sonra küçük doğranmış sivri veya çerliston biber, yıkanıp kabukları soyulduktan sonra çekirdekleri çıkarılıp, küçük küçük doğranmış domatesler, üzeri kazındıktan sonra rendelenmiş veya küçük küpler halinde doğranmış havuç, defne yaprağı, kabukları soyulduktan sonra sapı ve yaprağı ile birlikte yıkanıp küçük küçük doğranmış kereviz, karabiber ve tuz ilave edilerek, kaynatmaya devam edilir. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve ince ince doğranarak, kaynamakta olan tencereye ilave edilir. tenceredeki suyun yüzeyinde, köpük oluşmuşsa, delikli kepçe ile alınıp atılır. Balık ayıklanır ve bu balık parçaları çorbaya ilave edilir. Tahta kaşık ile ezmeden, hafifçe karıştırılır. İsteğe bağlı olarak, beyaz şaraba şeker karıştırılarak, çorbaya ilave edilir, karıştırılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar kaynatılan çorba ateşten alınır. Üzerine, ince kıyılmış dereotu, kırmızı toz veya pul biber serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder