27 Ocak 2012 Cuma

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PORTAKAL LİKÖRLÜ, TERBİYELİ, KIRLANGIÇ BALIĞI ÇORBASI - - Meyva Sulu, Sebzeli, Otlu, Terbiyeli, Meyva Likörlü Deniz Ürünü Çorbası - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kırlangıç balığı, 1 tane defne yaprağı, 8 tane arpacık soğanı, 1 tane sap ve yaprakları ile birlikte kereviz, 1 tane küçük havuç, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 dal maydanoz, 4 dal dereotu, 1 tane yumurta, 2 çorba kaşığı un, 1 tane portakalın suyu ve kabuk rendesi, 6 tane her renkten top karabiber ( taze öğütülmüş ), 1 likör bardağı portakal likörü, yeterli miktarda tuz, 4 veya 6 dilim mısır ekmeği   HAZIRLANIŞI :  Tencereye, temizlenmiş kırlangıç balığı, kabukları soyulmuş ve yıkanmış, bütün olarak, arpacık soğanları, defne yaprağı, kabukları soyulduktan sonra küçük küpler halinde doğranmış, kereviz, sap ve yaprakları ve tuz koyulur. Üzerini 3 parmak geçecek kadar su eklenir ve tencerenin kapağı kapalı olarak, orta hararetli ateşe oturtulur. Arada sırada tahta bir kaşık ile karıştırılarak, balık eti yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Tencereden balık, delikli kepçe ile tabağa çıkartılır ve ılınması için beklenirken, haşlama suyu tel süzgeç ile süzülür. Ayrı bir tencerede, tereyağı ve zeytinyağı ısıtılır. Un ilave edilerek, karıştırılarak kavrulur. Süzülen haşlama suyu  ilave edilir. ( haşlama suyu, 6 su bardağından az olursa, su ilavesi ile 6 su bardağına  tamamlanır ) Bir taşım kaynatılır. Ayrı bir kapta, yumurta sarısı ile portalal suyu iyice çırpılır. İçine ince kıyılmış dereotu ilave edilir. Pişen çorbanın suyundan da 1 kepçe eklenir ve karıştırılır. Ateş kısılır. Kaynamakta olan çorbaya, yavaşça ve sürekli karıştırılarak, ilave edilir. Çorba, kısık ateşte bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır. Büyük porselen veya cam servis kasesine boşaltılır. Üzerinde, portakal likörü gezdirilerek, ilave edilir. Portakal kabuğu rendeleri serpiştirilerek, mısır ekmeği eşliğinde, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder