20 Ocak 2012 Cuma

KIŞLIK, YOĞURTLU EV TARHANASI

 MALZEMELER :  2 kg. süzme yoğurt, aldığı kadar un, tuz  HAZIRLANIŞI :  Geniş ve derin bir kap içine, bir miktar un elenir. Ortası havuz gibi açılır. İçine, süzme yoğurt, tuz koyulur. Yoğurt ile tuz el ile karıştırılırken, bir yandan da kenarındaki unlar içine çekilerek ( içten dışa doğru unlar alınarak ) kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutulur. İyice yoğrulduktan sonra üzerine kapak kapatılır ve üzeri örtülerek, 1 gece bekletilir. Ertesi gün, hamur tekrar yoğrulur ve gerekirse az miktarda un ilave edilir. Temiz bez üzerine, parça parça kopartılan hamurlar, yarım cm. kalınlığına getirilerek, bez üzerinde kurumaya bırakılır. Arada sırada ters, yüz edilir. Ufalanır. Blendere koyularak, un haline getirilir ve tekrar bez üzerine yayılarak, ara sıra karıştırılarak, küflenmemesi için iyice kurutulur. Kuruyunca bez torbalara koyularak, evin kuzeye bakan serin yönünde asılarak saklanır. Şehirlerde hava nemli olduğu için cam kavonozlarda buzdolabında saklanır. ( torbanın veya cam kavonozun içine, kabuklu olarak bir kaç diş sarımsak koyulursa tarhana, uzun süre bozulmadan durur. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder