24 Ocak 2012 Salı

KARADENİZ YÖRESİNE AİT ÇORBALAR - DARI ( MISIR ) ÇORBASI - - TURŞU ÇORBASI - - BALDIRAN ÇORBASI - - SÜTLÜ KABAK ÇORBASI -

 DARI ( MISIR ) ÇORBASI : Darı ( Mısır ), Kuru fasulye ( düdek ) akşamdan ıslatılır. Tencereye su koyulur. Darılar ilave edilerek, pişirilir. Pişmeye başladığında, kuru fasulyeler de ilave edilerek, pişirilmeye devam edilir. Ara sıra karıştırılarak, gerekiyorsa sıcak su ilave edilir. Pişirilmeye devam edilir. Tuzu ayarlanır. Pişince, ateşten alınır. Tabaklara bölüştürülür. İsteğe bağlı olarak çorbaya yoğurt veya ayran katılarak, servis yapılır. İsteğe bağlı olarak, üzerine;  tereyağında yakılmış nane ve kırmızı biber köpürtülerek, ilave edilir. Afiyet olsun.  TURŞU ÇORBASI :  Taze fasulye ( düdek ), turşusundan yapılır. Taze fasulyeler, doğranır. Tencerede yağ ısıtılır. İnce doğranmış kuru sağanlar ve salça kavrulur. Sıcak su ilave edilir. Doğranan taze fasulyeler, tencereye koyulur. Kaynadıktan sonra mısır unu ilave edilir. Bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır. Turşu tuzlu olduğu için, tuz ilave edilmez. Afiyet olsun.  BALDIRAN ÇORBASI :  Baldıran, ottur. Bozkırlardan toplanır. Yıkanır ve ince ince doğranır. Tencereye yağ koyularak, ısıtılır. İçine, ince doğranmış kuru soğan ve salça ilave edilerek, kavrulur. Sonra haşlanmış kuru fasulyeler veya barbunya fasulyeleri ve su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra doğranmış baldıranlar koyulur. Tuz eklenir. Pişmeye bırakılır. Arada sırada karıştırılır. Pişince, ateşten alınarak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.  SÜTLÜ KABAK ÇORBASI :  Kara kabak yıkanır, soyulur. Dilimlenerek, tencerede, ezilinceye kadar haşlanır. Suyu süzülür. İyice ezilir. Ezilen kabağa, süt ilave edilir. Tekrar ateşe koyularak, isteğe bağlı olarak şeker de koyularak, bir taşım daha pişirilir. Pişince, ateşten alınır ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder