10 Nisan 2011 Pazar

ARPACIK SOĞANI ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Sebzeli Çorba.

 MALZEMELER :  Yarım kg. arpacık soğanı ( ayıklanıp ince kıyılmış ), 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı süzme bal, 1 çorba kaşığı taze nane ( kıyılmış ), 2 diş sarımsak ( kıyılmış ), 3 çorba kaşığı sirke ( tercihen kırmızı şarap sirkesi ), yarım su bardağından biraz çok sek vermut ( ya da beyaz şarap ), biraz karabiber ( taze çekilmiş ), 5 su bardağı et suyu, biraz tuz  HAZIRLANIŞI :  Küçük bir kasede, sirke ile bal karıştırılır ve  bekletilir. Tavaya, tereyağı ve zeytinyağı koyulur ve  orta hararetli ateşe oturtulur. Tereyağı eriyince, arpacık soğanları, karabiber, tuz ilave edilip, yapışmaması için, ara sıra karıştırılarak, soğanlar altın sarısı bir renk alıncaya kadar, ( yaklaşık 30 dakika kadar ) pişirilir. Vermut  (ya da şarap ), kasedeki ballı sirke ve sarımsak eklenerek, 2 dakika daha pişirilir. Et suyu da ilave edilerek, bir taşım kaynatıldıktan sonra, ateş kısılarak, 15 dakika tıkırdamaya bırakılır. Daha sonra tencere ateşten alınarak, naneler eklenir, 6 porselen kaseye bölüştürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.      ** MANİ : Çay aşagı giderim. Topal koyun güderim. Eğer anam vermezse, Bohçamı alır giderim.  * Kar yağıyor, yağıyor. Abamı giyeceğim. İhtiyara varıp da, Goca mı diyeceğim.  * Kirazımı dal bastı. Dalları kiraz bastı. Delikanlı söz etti. Kızlar yüzünü astı.   * Hereke ' dir köyümüz. Buz gibidir suyumuz. Köyünüzü beğendim. Yok mu bekar kızınız?  * Denizin dibi derin. Üstüne halı serin. Sandık sepet istemem. Beni sevdiğime verin.  * Yaza yaza yaz geldi. Mürekkebe zam geldi. Daha yazacaktım ama. Kara koçan kiraz geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder