27 Nisan 2011 Çarşamba

EV TARHANASI NASIL YAPILIR ?

* Kış aylarında keyifli keyifli içilen, tarhana çorbası; iki şekilde yapılır. 1- Pişirilerek yapılan tarhana 2- Çiğ olarak yapılan tarhana    1-  PİŞİRİLEREK YAPILAN TARHANA :  Doğranmış soğan, taze kırmızı kapya biber, domates suyu ve tuz bir tencerede yarım saatten fazla kaynatılır. sonra; yarı yarıya un, yeterince yoğurt, ve irmik konarak, yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülerek, bir bezin üzerinde, mayalanmaya bırakılır. mayalanınca, küçük küçük parçalara bölünerek, kurumaya bırakılır. Kuruyan parçalar bez torbaya konularak, kışa saklanır.    2-  PİŞİRİLMEDEN YAPILAN TARHANA :  (ÇİĞ TARHANA) :  Çiğ tarhana yapılırken hiç pişirilmez.Yukarıda saydığımız malzemeler, küçük küçük doğranarak, un ve irmik ile hamur haline getirilir. ufalanıp, kurutulur. Bez torbalara koyularak kışa saklanır.   * Tarhanayı pişirirken; dibinin tutmaması için, sürekli tahta kaşık ile karıştırmak gerekir. Yağı, ya pişirilirken ya da piştikten sonra, kavrularak üzerinde gezdirilir. Tarhananın bez torbalarda bozulmadan uzun süre durabilmesi için torbaya 5-6 diş kabuklu sarımsak taneleri koyulur. Zamanla sarımsakların içi boşalır.  Tarhana ayrıca, cam kavanozlara koyulup, kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak, buzdolabinda da saklanabilir. ( Kavanozun içine yine, bir kaç diş sarımsak koymak ve kavanozu tamamen doldurup, üzerinde hava boşluğu bırakmamak şartı ile. )                                                                                            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder