27 Nisan 2011 Çarşamba

MALATYA ' LI KOMŞUMUN, BÜYÜKANNESİNDEN ÖĞRENDİĞİ, TARHANA TARİFİ

MALZEMELER :  1 kase haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut, 1 su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek, 2 demet nane, 1 demet maydanoz, 1kg. salçalık kırmızı biber,1 kg. domates, 1-1,5 kg.yoğurt, 1 tane yaş maya, tuz,1kg. kuru soğan, 2 diş sarımsak, tarhana otu, 3 kg. un  HAZIRLANIŞI :  Tüm malzemeler ayrı ayrı mutfak robotundan geçirilir. Büyük bir kapta, hamur yapılıp yoğurulur. Şek şek öttürülür.Temiz bir bez torbaya koyulur. Torbanın ağzı sıkıca bağlanır. Yüksek bir yere asılır. Zamanla suyu süzülerek, kabaracak. Kabarınca torba yere vurularak, kabarıklık söndürülecek. Bunu aralıklı zamanlarda tekrarlıyarak, 3 gün sonra kabarması durunca, ev içerisindeki masa üzerine çarşaf serilir. üzerine un serpiştirilir. Kaşık una batırılarak, unlanır ve bu hamurdan kaşık kaşık alınarak, çarşafa dizilir. İnce ince koyulur. Ertesi gün hamurların tersi çevrilir. Çok kurutulmaz. İki el arasında veya çarşafa sürtünce hamurun ayrılması lazımdır. Mutfak robotundan geçirip. tekrar çarşaf üzerine serilerek, ( evin içinde ) kurutulur. Hamuru unlama, unsuz kurut ve kesinlikle gölgede kuruması gerekir. * Ben, komşumun bu tarifinin malzemelerine, göz kararı; köri, karabiber, kimyon, evde yaptığım domates ve biber salçası, koyun ve inek sütleri ile evde mayaladığım yoğurdu da ekleyerek, aynı tarif ile tarhana yaptım, bez torba içerisinde ( içine bir kaç tane kabuklu sarımsak atarak bozulmadan torba içerisinde durmasını da sağlayarak ) beklettim. Pişirdiğim de çok nefis bir tarhana çorbası olmuştu. İkram ettiğim konuklarım da çok beğendiler. Denemeye değer bir tarif. Teşekkürler sevgili komşucuğum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder