24 Nisan 2011 Pazar

KONSOME NASIL HAZIRLANIR ?

MALZEMELER :  500 gr. sığır kıyması, koku buketi (1-2 kahve kaşığı tane karabiber, 1 fiske çay, karanfil, kereviz, maydanoz ), tuz, 3 litre et suyu veya tavuk suyu, 1 tane kuru soğan, 1 tane havuç, 4 tane yumurta akı     HAZIRLANIŞI :  Yıkanıp ayıklanarak, iri parçalara bölünen sebzeler, sığır kıyması ve koku buketi ile birlikte, bir kaba koyulup, hafifçe tuzlandıktan sonra, kapağı kapatılarak 3-4 saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra, bu malzeme bir tencereye aktarılarak, üzerine soğuk et suyu dökülür. Ateşe koyularak, kaynama noktasına kadar karıştırılır. Kaynama başlayınca, ateş kısılır. 1-1,5 saat hiç karıştırmadan pişirilir. Ocağın altı kapatılarak, malzeme dibe çökünceye kadar, dinlendirilir. Suyunu bulandırmadan, dikkatlice, temiz ince bir tülbentten süzülür. Kaynayıncaya kadar yeniden ısıtılıp, servis yapılır.  * İyi bir konsome yapabilmek için, kalın emaye yada içi sırlı toprak tencereler seçilir. Konsomeyi berraklaştırmak için gerekli yumurta akları, tadını biraz değiştirdiğinden, et, sebze, kokulu otlar ve baharat eklenir. Süslemede, çeşitli sebzeler kullanılabilir. İlke olarak, yalnızca tek bir sebze süs olarak kullanılırsa da zar biçiminde doğranmış, karşıt renkli 2 sebze de kullanılabilir. Havuç şalgam gibi kök sebzelerin, 30 saniye kadar suda haşlandıktan sonra zar şeklinde doğranmaları gerekir.                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder