20 Nisan 2011 Çarşamba

SOĞUK SEBZE ÇORBASI (4 kişilik ) - Tavuk sulu, Sebzeli Çorba -

 MALZEMELER :  3 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 küçük kuru soğan ( ince doğranmış ), 2 çay kaşığı köri (özel hint baharat karışımı ; isteğe bağlı olarak kullanılacak ), 2 diş sarımsak ( ince kıyılmış ), 500 gr. domates ( kabukları soyulup, çekirdekleri temizlendikten sonra, iri parçalar halinde doğranmış ), 3 su bardağı tavuk suyu, 1 tane dolmalık biber ( sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, yaklaşık 1 cm kalınlığında doğranmış ), 100 gr karnabahar (yaknız çiçekli bölümleri, boylamasına ince doğranmış ), 1 küçük havuç (kazınıp ince doğranmış ), 2 küçük kabak (kazınıp ince doğranmış ), 1 çorba kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz     HAZIRLANIŞI :  Tencereye zeytinyağı koyularak, tencere orta hararetli ateşe oturtulur. Yağ ısınınca, soğanlar ilave edilir ve karıştırılarak 4 dakika pişirilir. Köri ( isteğe bağlı olarak ) serpilip, 1 dakika daha pişirildikten sonra sarımsaklar eklenerek, 30 saniye daha pişirilir. Domatesler ilave edilerek, 10-15 dakika pişirilir. Tavuk suyu başka bir tencereye koyularak, kekik serpilir ve içine delikli buğulama kabı yerleştirilerek, tencere orta hararetli ateşe oturtulur. Tavuk suyu ısıtılır. Isınınca, buğulama kabına, dolmalık biber, havuç ve biber parçaları koyulup, tencerenin kapağı kapatılarak, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık  6-7 dakika buharda pişirilir. Her iki tencere de ateşten alınarak, buğulama kabındaki sebzeler, domatesli karışıma eklenir. Sirke, tuz ve karabiberi de ekleyerek, karıştırdıktan sonra, çorba; büyük bir çorba kasesine aktarılarak buzdolabında en az 2 saat bekletilerek soğutulur. Daha sonra buzdolabından çıkarılarak soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.  * Bu çorba buzdolabında 2 gün saklanabilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder