20 Nisan 2011 Çarşamba

PROVENCE USULÜ KARNABAHAR ÇORBASI (6 kişilik ) - Tavuk sulu, Sebzeli Çorba -

 MALZEMELER : 750 gr. karnabahar ( çiçekleri saplarından ayrılarak alınmış ), 3 su bardağı tavuk suyu, 2 olgun domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra doğranmış ), 2 soğan ( kabukları soyulup doğranmış ), 4 diş sarımsak ( ince kıyılmış ), 1 tatlı kaşığı fesleğen, yarım su bardağı sek beyaz şarap (isteğe bağlı olarak kullanılacaktır ), bir tutam karabiber, 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, 1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı, 1 çay kaşığı tuz    HAZIRLANIŞI :  Tencereye 8 su bardağı su koyup, tencere orta hararetli ateşe oturtulur. Su kaynayınca, karnabahar çiçekleri koyulup, 1 dakika haşlandıktan sonra tencere ateşten alınarak, karnabaharlar süzgeçle süzülerek alınıp, bir kenarda bekletilir. Başka bir tencereye tavuk suyu koyularak, domatesler, soğanlar, fesleğen, şarap, tuz karabiber ilave edilerek, tencere orta hararetli ateşe oturtulup, bir taşım kaynatılır. Kaynayınca ateş kısılır, arada bir defa karıştırılarak yaklaşık 10 dakika pişirilir. Süzülmüş karnabahar çiçekleri de ilave edilerek, çorba kısık ateşte 20-25 dakika daha pişirildikten sonra ateşten alınır. Dereotu ve tereyağı eklenip, iyice karıştırıldıktan sonra çorba, büyük bir çorba kasesine aktarılarak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.        ** TEKERLEME :  Ali, Ali. Hurma dalı. Yeme beni. Yerim seni. Atma taşı. Yarma başı.   * Evli evine. Köylü köyüne. Evi olmayan. Fare deliğine. İğne iplik. Derme diplik. Çelik çubuk. Sen de çık.   * Armudu kestim. Tavana astım. Şıp dedi düştü. Kargalar uçtu.   * Masal, masal matladı. İki fare atladı. Kurbağa kanatlandı. Pire damdan atladı. Deve saçını yoldu.   * Masal, masal maniki. Tırnağı var on iki. On ikinin yarısı. Fındıkçının karısı.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder