9 Nisan 2011 Cumartesi

PASTIRMALI KURU BARBUNYA FASÜLYESİ ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Etli, Kremalı, Yoğurtlu, Kuru Bakliyatlı Çorba -

 MALZEMELER :  Yarım kg. kuru  barbunya fasülyesi, 100 gr. pastırma, 500 gr. soğan (ince doğranmış), 5 diş sarımsak (ince kıyılmış), 14 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım tatlı kaşığı kimyon, bir tutam karabiber, 3 çorba kaşığı krema, 6 çorba kaşığı yoğurt, 1 tane taze soğan (ayıklanıp ince doğranmış)     HAZIRLANIŞI :  Barbunya fasülyeleri bir gece önceden, soğuk suya, üzeri açık olarak (gazının çıkması için) koyulur. Ertesi gün;  tencereye, yaklaşık 14 su bardağı su koyup, tencere orta hararetli  ateşe oturtularak, su bir taşım kaynatılır. Akşamdan ıslatılan barbunya fasülyelerinin suyu, süzgeçle süzülerek, tencereye koyulur. Ara sıra karıştırılarak, üzerinde biriken köpükler toplanıp, atılır ve yaklaşık 15 dakika kaynatılır. Sonra ateşi kısılır. Soğanlar, sarımsaklar, kekik kimyon, karabiber eklenerek, fasülyeler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 1-1,5 saat pişirilir. Pastırmalar doğranarak eklenir. Yaklaşık 30 dakika daha pişirmeye devam edilir. Diğer tarafta; yoğurt, krema, taze soğanlar, bir kasede çatalla karıştırılarak, bir kenarda bekletilir. Barbunya fasülyeleri pişince, tencere ateşten alınır, çorba 6 kaseye bölüştürülür. her kaseye bir çorba kaşığı kremalı karışımdan koyulur, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.        ** MANİ :  Dam kapısı açıldı. İnci boncuk saçıldı. Yar kapıdan girince. Gözüm gönlüm açıldı.   * Irmak gumsuz kalır mı? Dibi susuz galr mı ? senin gibi güzelin, Goynu yarsız kalır mı?  * Deniz coştu, göl oldu. Yârim sana ne oldu. Benim sana yandığım, Memlekette şan oldu.  * Koyunum var, karaman. Gaybolursa araman. Ben bir reçber kızıyım. Şehirliye varamam.  * Allah muradını verdi bugün. Anasını gızsız koyan. Evlerini ıssız koyan. Testimizi susuz koyan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder