13 Nisan 2011 Çarşamba

LAHANALI, ŞEHRİYELİ ET SUYU ( 6 kişilik ) - Etli, Et sulu, Sebzeli Çorba -

MALZEMELER :  500 gr. yağsız dana eti (kuşbaşı  doğranmış ), 125 gr. tel şehriye, 6 tane iri mantar (yıkanıp, kurulanıp kıyılmış ), 6 su bardağı et suyu, 250 gr. lahana (ince kıyılmış), 2 çorba kaşığı maydonoz (kıyılmış), 1 çay kaşığı tuz     HAZIRLANIŞI :  Tencereye 4 su bardağı su koyularak, tencere orta hararetli ateşe oturtulur ve  bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, kuşbaşı etler eklenerek, etler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15 dakika kadar haşlanır. Bir başka tencereye, 4 su bardağı su koyularak, orta ateşte, bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, şehriyeler ve tuz koyulup, karıştırıldıktan sonra şehriyeler yumuşayıncaya fakat diriliklerini bütünüyle yitirmeden, yaklaşık 4-5 dakika haşlanır. Etlerin haşlandığı tencere ateşten alınarak, etler delikli spatula ile, tabağa çıkartılır ve pişme suyu kullanılmaz. Diğer tencere de ateşten alınarak, şehriyeler, süzgeçle süzüldükten sonra, soğuk su altında çalkalanarak, bir kenarda bekletilir. Büyük bir tencereye, 1 su bardağı su, mantarlar ve tavuk suyu konularak, tencere orta hararetli ateşte, bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, haşlanmış lahanalar ve etler eklenerek, karışım bir taşım daha kaynatılır. Kaynayınca, şehriyeler ilave edilerek, 2 dakika daha pişirildikten sonra tencere ateşten alınır .Maydonozlar eklenip karıştırıldıktan sonra, çorba 6 çorba kasesine paylaştırılarak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     ** TEKERLEMELER :  Evvel zaman içinde. Kalbur saman içinde. Develer top oynarken. Eski hamam içinde. Horozlar tellal iken. Pireler hamal iken. Ben anamın beşiğini. Tıngır mıngır sallar iken. Anam düştü beşikten. Babam düştü eşikten. Biri kaptı maşayı. Dolandım dört köşeyi.  * Ya şundadır. Ya bunda. Keçe külâh. Başında. Helvacının. Kı - zın - da.   * Şiş. Şişeyi şişlemiş. Şişe. Şiş. Demiş.   * Teptim tekerlendi. Öptüm şekerlendi. Bal ile badem. Şekerli adem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder