30 Mart 2012 Cuma

ARABAŞI ÇORBASI - Konya Mutfağı - - Horoz Sulu, Horoz Etli, Unlu, Hamurlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  6 su bardağı horoz suyu, 500 gr. haşlanmış horoz eti, 2 çorba kaşığı un, 1 tane horoz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane limon, 2 çay kaşığı tuz    HAZIRLANIŞI :  Tencerede, tereyağı eritilir. Un ilave edilir ve sürekli olarak tahta kaşık ile karıştırılarak, unun rengi koyulaşıncaya kadar kavrulur. Daha önceden haşlanmış olan horozun eti, unun üzerine tel tel didilerek ilave edilir. Üzerine, tavuk suyu boşaltılır. 20 dakika kadar kaynatılır. Karabiber ve limon suyu ilave edilir. Tuz ilavesiyle tuzu ayarlanır. Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır. Afiyet olsun.    ARABAŞI ÇORBASI ' NIN HAMURUNUN HAZIRLANIŞI :  Tencereye bir miktar su koyulur. İyice kaynatılır. Kaynayan suyun içine, azar azar un ilave edilerek, tahta kaşık ile karıştırılır. Belli bir kıvama gelince, un koyulmadan, hamur karıştırılarak, iyice pişirilir. Bir tepsi su ile ıslatılır. Hazırlanan hamur, tepsiye dökülerek, soğutulur. Daha sonra hazırlanan arabaşı çorbası ile birlikte servis yapılır. Afiyet olsun.      * BİLGİ :  Bu yöresel çorba, bu yörede içilirken bazı yöresel kurallar göz önünde bulundurulur. Servis şekli şöyledir. Tepsideki hamurun ortası, buraya koyulacak kasenin ölçüsünde kesilip, çıkartılır. Tepsideki hamur, artı ve çarpı şeklinde kesilir. ( Bu hamur kesilirken, çorbayı içecek kişilerin sayısı göz önünde bulundurularak, hamur bu sayıda kesilir. ) Çorba kasesi, tepsinin ortasına yerleştirilir. Tepsinin kenarlarına, çorbayı içecek kişi sayısı kadar kaşık dizilir. Çorbayı içecek olan kişiler, bir parça hamur alıp, ağızlarına koyarlar, üzerine bir kaşık çorba içerler. Konya' nın örf ve adetlerine göre; ağıza alınan hamur parçasını çiğnemek ve bu çorba ile ekmek yemek görgüsüzlük olarak kabul edilir. Ağıza alınan hamur parçası, çiğnenmeden, ağıza alınan çorba ile birlikte yutulur. Konya ' da, kış mevsiminde çok sık yapılan bir çorbadır.     * GÜZEL SÖZLER :   * Nice yemekler vardır ki, yiyeni yemiştir.  - Hukema -     * İnsanın düşmanı karnıdır.  - Atasözü -    * En düzgün ilerleyen saat midedir.  - Fransız Atasözü -   * Zararlı şeylerden az yemek, şifalı şeylerden çok yemekten daha iyidir.  - Hipokrat -   * Az yiyen, az uyur. Çok yiyen güç uyur.  - Atasözü -    * Yiyenler susar, yemeyenler konuşur. - Atasözü -   * Aç gezmekten, tok ölmek iyidir.  - Atasözü -

1 yorum:

  1. Yanlışlık var arabaşı çorbası Konya’ya değil YOZGAT ta aittir bunu doğru yazın sahiplenmeyin

    YanıtlaSil