12 Mart 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SEBZELİ, OTLU, TERBİYELİ, FENER BALIĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. fener balığı filetosu, 1 tane yapraklı kereviz, 3 tane kuru soğan, 3 tane havuç, 3 tane patates, 2 tane defne yaprağı, 10 dal ince kıyılmış maydanoz, 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 su bardağı su, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz   TERBİYESİ İÇİN ; 1 tane yumurta sarısı, 1 tane limon, 1 yemek kaşığı su, 1 yemek kaşığı un, 4 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 tutam tuz   HAZIRLANIŞI :  Soğanın kabukları soyulur ve yıkanır. Havucun üzeri kazınır ve yıkanır. Patatesin kabukları soyulur ve yıkanır. Maydanoz ve defne yaprakları iyice yıkanır. Tencereye, soğan, havuç ve patatesler, maydanoz ve defne yaprakları  koyulur. Üzerlerini geçecek kadar, su ilave edilerek, orta hararetli ateşte, sebzeler hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirilir. Fener balığı filetosu yıkanarak, tencereye ilave edilir ve sebzelerle birlikte, bir taşım kaynatılır. Sebzeler ve balık filetoları, tencereden çıkartılarak, ayrı ayrı kaplara koyulur. Maydanoz ve defne yaprakları da tencereden çıkartılır. Sebzeler, suyu ile birlikte, blenderden geçirilerek, püre haline getirilir. Ayrı bir tencerede, tereyağı eritilir. Un ilave edilerek, orta hararetli ateşte kavrulur. Blenderden geçirilen sebzeler ve balık suyu ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. TERBİYESİ İÇİN; Bir kasede, limon suyu ile yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı su, 1 yemek kaşığı un, 4 çorba kaşığı elma sirkesi ve bir tutam tuz iyice  karıştırılarak, yavaş yavaş ve çorba sürekli karıştırılarak, tencereye ilave edilir. Fener balığı etleri, kuşbaşı doğranarak, tencereye ilave edilir. Çorba bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır. Büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzeri; karabiber veya kırmızı biber ile taze kişniş yaprakları veya anason kullanılarak süslenip, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   ** BİLGİ : Fener balığı, vücudunun yarısı baş, diğer yarısı kuyruktan oluşan, eti çok lezzetli bir balıktır. Sadece, başı kullanılarak da aynı tarifle çorba hazırlayabiliriz.   * KİŞNİŞ : Kökeni, Güneybatı Asya ve Afrika ' dır. Maydanozgiller familyasındandır. Daha çok rutubetli yerlerde yetişir. Diğer adları; Kara kimyon, Aş otu ve Kişniş otu ' dur. Uygur Türklerinin, kişniş üretimi yaptıkları bilinmektedir. 30 ile 60 cm. boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayırlarda ve nemli çayır sırtlarında yetişir. Yaprakları, açık yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçekleri, pembe beyaz renklidir. Haziran ile Ağustos ayları arasında açar. Ana yurdu, Akdeniz ' dir. Özellikle, Konya, Burdur ve Isparta ' da yaygın olarak yetiştirilmektedir.KİŞNİŞİN KULLANILDIĞI YERLER ; 1-Likör yapımında 2- Pasta, kek, ekmek yapımında 3- Çorba ve soğuk yemeklerde  4- Şurup ve şekerlemelerde 5- Çörek ve böreklerde 6 -Bisküvilerde 7- Meyve kompostolarında  kullanılmaktadır. FAYDALARI ; 1- İştah açar. 2- Baş ağrılarını giderir. 3- Sinirsel baş ağrılarını keser. 4- Kas ağrılarını giderir. 5- Cinsel arzuları tetikler. 6- Adet kanamalarını düzenler. 7- Hamilelerin doğumlarını kolaylaştırır. 8- Sürmenajda faydalıdır. 9- Fazla kullanıldığında zararları görülür. KİŞNİŞİN SAKLANMASI; Hava almayacak şekilde, güneşten ve ısıdan uzak olarak saklanmalıdır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder