6 Mart 2012 Salı

ZENCEFİLLİ, KREMALI PATATES ÇORBASI - Tavuk Sulu, Zencefilli, Otlu, Kremalı, Ezme, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 500 gr. patates, 1 tane kuru soğan, 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı tavuk suyu, 1 çay bardağı krema, bir tutam karabiber, bir tutam taze fesleğen, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN;  1 tatlı kaşığı fesleğen yaprağı   HAZIRLANIŞI :  Tencereye yağlar koyularak, ısıtılır. Üzerine, soğan ve sarımsaklar, iri küpler halinde doğranarak, sotelenir. Soğanlar yumuşayınca, küp doğranan patatesler ve zencefil ilave edilerek, 5-6 dakika kadar sotelenir. Patateslerin rengi hafif dönünce, Üzerine, sıcak tavuk suyu boşaltılır. Taze fesleğen yaprakları, karabiber, tuz eklenerek, sebzeler yumuşayıncaya kadar, kısık ateşte, kaynamaya bırakılır. Tencere, ateşten alınır. Çorba, el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir ve tekrar ateşe koyularak kaynatılan çorbaya, krema eklenip, karıştırılır. Bir taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır ve büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri; fesleğen yaprakları ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   ** BİLGİ :  * ZENCEFİL :  Ana vatanı, Doğu  Hindistan ' dır. Diğer ülkelere, buradan yayılmıştır. Boyu, 1 m. ye kadar çıkabilen, ince uzun yapraklı, sarı - kırmızı renkte çiçekler açan, bir bitkidir. Taze zencefil, etken maddeler bakımından daha zengindir. İçeriğinde; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, demir, fosfor, B ve C vitaminleri bulunmaktadır. Kuru zencefilde su oranı, % 10 dur. Zencefilgiller familyasındandır. Hindistan, Çin, Endonezya, Vietnam, japonya gibi tropik yada yarı tropik iklimlerde yetişir. Şifalı bir bitkidir. Baharat olarak kullanılır. Dünyanın bir çok mutfağında, kök olarak kullanılır. Kurutulmuş kökleri ve ve bunların öğütülmüş şekli, baharat olarak kullanılan kısmıdır. Günümüzde, Hint, Çin ve jamaika zencefili diye adlandırılan, çeşitleri bulunmaktadır. En kalitelisi, jamaika zencefilidir. 1547 yılında, Doğu Hindistan ' dan Amerika ' ya  getirilen zencefil, bu tarihten itibaren, Amerika ' da da yetiştirilmeye başlanmıştır. Tarihte baharat olarak kullanılmış olan zencefil; pasta, bira, şarap, gazoz, turşu, reçel, yapımında kullanılmış ve çorbalara ve etli yemeklere, sebzelere, patates, sosis, çeşitli dolmalarda, ızgara etler, söğüş, sütlü tatlılar, pilav, beyaz peynirle birlikte, meyve salatalarına, pasta, kurabiye ve keklere de ilave edilmiştir.  Zencefil, 1-2 m. boyunda, çok yıllık bir bitkidir. Tropik ülkelerde yetişir. Kökleri yumru gibi birbirine bağlıdır. Boynuz gibi ve etlimsidir. Bu köklerle çevreye yayılır. Çiçek koçanını taşıyan sürgün, 20 cm. boyundadır. Üzeri, sıra sıra dizilmiş kiremitler görüntüsündedir. Bu, kiremit şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan, çiçek sapları üzerinde, çiçekleri bulunur.Sonbaharda, yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak, iyice yıkanır. Diş kabuğu soyulur, bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur. FAYDALARI: 1- İlâçların, mide ve bağırsaklarda yaptığı yan etkileri yok eder. 2- Beyni canlandırır. Zihni açar ve hafızayı kuvvetlendirir. 3- İştah açıcıdır. 4-Sindirim sistemini düzenler. Hızlandırır ve enerji verir. 5- Gaz söktürücü ve toksin atıcıdır. 6- Kan damarlarını açar. 7- Vücudu ısıtır. Terleme yapar. 8- Kalbi canlandırır. 9- Kalp kaslarını kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. 10- Enfeksiyon sonucu oluşan, ateşi düşürür. 11- Karaciğer ve kandaki kolesterolü düşürür. 12- Kan pıhtılaşmasını önler. 13- Bulantı ve kusmaya karşı, çok etkili doğal bir ilâçtır. Yola çıkmadan önce, ağıza alınan 1 gr. zencefil, araç tutmalarını engeller. 14- Soğuk algınlığına karşı, limonlu veya karanfilli zencefil çayı iyileştiricidir. 15- Kuru zencefilin kokusu ve etkisi, taze zencefile oranla daha yoğundur. 16- Anne sütünü arttırır. 17- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. 18- Kışın, salebin üzerine tarçın yerine, zencefil serpilip içilirse, yorgunluğu alır. Sinir sistemini düzenler. 19- Taze zencefil kökünden yapılan turşu, sofralarda güzel bir çeşni olmakla birlikte, sindirime de faydalıdır. 20- Çok güçlü doğal bir romatizma ilacıdır. 21- Bal ve toz zencefilin karıştırılması ile hazırlanan macun, günde 3 tatlı kaşığı yenildiğinde, bel ve bacak ağrıları ile romatizma ağrılarını geçirir. Zonklayan baş ağrılarını yatıştırır. 22- Vücudun, ağrı algılayıcı kimyasallarının üretimini yavaşlatır. 23- Vücuddaki ödemi, iltihaplanma ve mide bulantısını yatıştırır. 24- İshali keser. 25- Bağırsak bozukluklarını giderir. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Kabızlığı önler. 26- Kan şekerini dengede tutar. 27- Bedeni ve zihni gücü, cinsel gücü arttırır. 28- Mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir. 29- Hiç bir yan tesiri yoktur, fakat; tadı acı olduğu için fazla kullanılmamaktadır. 30- Alman bir uzman, zencefille ilgili olarak şöyle konuşmuştur. - Kızım olsaydı, adını mutlaka ZENCEFİL koyardım.   * ZENCEFİL ÇAYI; Hazırlanışı ; 1/3 çay kaşığı toz zencefil veya kıyılmış taze zencefil, bir fincan sıcak su ile karıştırılır. Soğutulur. Süzülür ve içilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder