2 Mart 2012 Cuma

TAVUK ETLİ, SAFRANLI ÇORBA - Tavuk Sulu, Tavuk Etli, Unlu, Sütlü, Mantarlı, Kremalı, Safran Çorbası - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  4 su bardağı tavuk suyu, 2 su bardağı içme suyu,  1 su bardağı süt, 1 tane tavuk göğüs eti, 1 çay kaşığı safran, 3 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı krema, 250 gr. kültür mantarı, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı sirke, 1 tane limon, 1 çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI : Safran, küçük bir kaseye koyulur. Üzerine sirke dökülerek, 30 dakika kadar bekletilir. ( sarı rengini vermesi  için ) Tavuk göğsü, tencereye koyulur. Üzerine 4 su bardağı su boşaltılır. 10 dakika kadar haşlanır. Haşlanan et, kevgir ile tencereden çıkartılarak, tabağa koyulur ve ılınması için bekletilir. Ilınınca, el ile didiklenir. Tencereye, tereyağı koyularak, ısıtılır. Un ilave edilerek, orta hararetli ateşte, karıştırılarak, pembeleşinceye kadar kavrulur. Tavuğun haşlandığı, tavuk suyu, süt ve krema sürekli karıştırılarak ilave edilir. 2 su bardağı içme suyu, sirkeli safran ilave edilir. Mantarlar, iyice temizlendikten sonra ince ince kıyılarak, kararmamaları için, limonlu suyun içine atılır. Daha sonra kevgir ile çıkartılarak, çorba tenceresine ilave edilir. 10-15 dakika kadar kaynatılır. Didiklenmiş tavuk eti ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılır ve çorba tenceresi, ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Üzerine karabiber serpiştirildikten sonra sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   * Çorbanın kesilmemesi için; tuz, çorba piştikten sonra en son ilave edilmelidir.     ** BİLGİ :  SAFRAN:  Safran kelimesi, Arapça ' da ki '' asfer ''  ( sarı ) kelimesinden türemiştir. Hititler döneminden beri Anadolu ' da bilinen safran, Antik Yunan ' da İzmir yöresinde yetiştirilmiş bir baharattır. Osmanlı döneminde 19. yüzyıl ortalarına kadar, başta Safranbolu olmak üzere, İstanbul, İzmir, Tokat, Adana ve Şanlı Urfa ' da geniş alanlarda safran tarımının yapıldığı ve önemli miktarının ihraç edildiği bilinmektedir. Yurt dışında, İtalya, Fransa, İran ve İspanya ' da yetiştirilmektedir. Safran, yılda sadece bir kere Ekim ayının 15 ' inden Kasım ayının, başına kadar süren, 2-3 haftalık bir zaman diliminde çiçek açmaktadır. Bol yağışlı ve güneşsiz iklimi sever. Güneş yükseldikçe, çiçeği kapanacağından ve içindeki kırmızı tepecikler alınamayacağından, safran sabahın erken saatlerinde, el ile toplanır. Safran toplandıktan sonra içindeki kırmızı tepecikler ayıklanır ve bir örtü üzerine yayılarak, kurutulur. Safran, hava geçirmeyen, cam bir kabın içinde, nem ve ışık almayan bir yerde saklanmalıdır. Safranın Faydaları; 1- İçerdiği antioksidanlar sayesinde, bağışıklık sistemini destekler. 2- İçeriğinde bulunan '' crocetin '' maddesinin, kolesterolü azalttığı, eklem ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. 3- Dolaşımı hızlandırır. Depresyon belirtilerini azaltır. 4- Çin tıbbında, kan akışını düzenlemek ve morlukları iyileştirmek amacı ile kullanılmaktadır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder