6 Mart 2012 Salı

KÖRİ SOSLU, TAVUK ÇORBASI - Tavuk Etli, Sebzeli, Otlu, Köri Soslu, Tavuklu Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 300 gr. fleto tavuk göğsü eti, 1 tane defne yaprağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı içme suyu, 6 dal ince kıyılmış maydanoz, bir tutam karabiber, 1 tane limon, yeterli miktarda tuz   SOS İÇİN; 1 tatlı kaşığı köri, 1 tane yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı buğday unu, 1 tatlı kaşığı mısır unu, 1 su bardağı süt   HAZIRLANIŞI : Tavuk eti yıkanır ve tencereye koyulur. Üzerine; içme suyu, defne yaprağı, karabiber ilave edilir. Orta hararetli ateşte, et yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanırken, yüzeyinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır. Et yumuşayınca, tencereden çıkartılarak, bir tabağa koyulur. Tavuk suyu ayrı bir kaba boşaltılır. Aynı tencerede, tereyağı eritilir. Kabukları soyulup, yıkandıktan ve kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış soğan ilave edilir. Soğanlar, 5 dakika kadar sotelenir. Ilındıktan sonra didilmiş tavuk eti ve tavuk suyu ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. SOS İÇİN; derin bir kapta, köri, yumurta sarısı, buğday ve mısır unları ile süt iyice karıştırılır. Kaynayan çorbanın ateşi kısılır. Hazırlanan körili sos, kaynayan çorbaya yavaş yavaş ve çorba hızlı bir şekilde karıştırılarak, eklenir. Sos, sürekli karıştırılarak, çorbaya iyice yedirilir. Bir taşım kaynatılan çorba ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Defne yaprağı çıkartılır.Çorba, büyük çorba kasesine boşaltılır ve limon dilimleri eşliğinde sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    ** KÖRİ :  Hindistan ve Güneydoğu Asya  kökenli bir baharattır. Buralarda pişirilen, yerel yemeklere köri eklemek adeta zorunludur. Sarımtrak renktedir. En çok beyaz etlere ( tavuk ve hindi etleri vb. ) yakışır. Tavuk ve hindi yemeklerinin yanısıra kırmızı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca; çeşitli pilav ve çorbalarda da çeşni olarak kullanılmaktadır. Çok eski tarihlerden beri bilinen ve kullanılan bir sostur. İlk olarak, M.Ö. 1700 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizdeki  kullanımı, çok eskilere dayanmamaktadır. Köri, bir çok baharatın karıştırılması ile elde edilir. * KÖRİNİN İÇİNDEKİ BAHARATLAR : 1- Zencefil  2- Zerdeçal  3- kimyon  4- Karanfil  5- Kişniş  6- Demirhindi  7- Kakule  8- Hint Cevizi  9- Acı kırmızı biber  10- Biber   * KÖRİNİN FAYDALARI : 1- Köri doyurucudur. Sindirime yardımcı olur. 2- Köri çay ile birlikte tüketilirse, zayıflamaya yardımcı olur. 3- Sık kullanılırsa, kansere yakalanma riskini ortadan kaldırır ve var olan kanserin ilerlemesini durdurur. Özellikle, kansere karşı, antioksidan özelliğe sahiptir.  4- İçerdiği, '' curcuin '' maddesi kalp hastalığı, kolon kanseri ve alzheimere karşı etkilidir. 5- Diyabete karşı koruyucudur. 6-Bileşiminde  yağ  ve  murayasinin alkaloiti bulunur. Uyarıcı, güçlendirici, sindirimi kolaylaştırıcı, gaz giderici, bulantı önleyici  olduğu bilinir. 7- Hücre ölümünü yavaşlatır. 8- Bakteri ve mantarlara karşı korur. 9- Bir çok kronik hastalığa iyi gelir. * SAKLANIŞI : Serin, kuru, karanlık yerde saklanarak, tazeliği korunur.  * 1. KÖRİ SOSU : Köri, yoğurt, limon suyu, sarımsak karıştırılır, tavuk, hindi ve et yemeklerinin yanında sos olarak kullanılır.  * 2. KÖRİ SOSU : - 6 kişilik -  Malzemeler : 1,5 su bardağı et suyu, 1 çorbakaşığı tereyağı, 1 tane kuru soğan, 1 çay bardağı domates püresi, 3 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı köri, 3 su bardağı et suyu, 1 tane elmanın rendesi, 1 çay kaşığı acı sos, 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi rendesi, Hazırlanışı : Tencerede, tereyağı eritilir. İnce çentilmiş kuru soğanlar ilave edilerek, kavrulur. İnce kıyılmış sarımsaklar koyularak, kavurmaya devam edilir. Un, tuz ve köri  ilave edilerek, un pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edilir.Ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca, et veya tavuk suyu ilave edilir ve tel ile çırpılır. Elma rendesi, domates püresi, acı sos, hindistan cevizi rendesi ilave edilerek, tel ile çırpılır. Tencere, tekrar ateşe oturtulur. Malzemeler, karıştırılarak, kıvam alıncaya kadar pişirilir ve ateşten alınır. Blenderden geçirilerek, kullanıma hazır hale getirilir. Sosluğa boşaltılır. Servislerde, sos olarak kullanılır. Afiyet olsun.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder