13 Mart 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SUMAK EKŞİLİ, ANADOLU ÇORBASI - ( 10 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 çay bardağı haşlanmış aşurelik buğday, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, 1 su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek, 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye, 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, yarım limon, yarım çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı et suyu, 6 su bardağı su, 2 çorba kaşığı bulgur, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tane defne yaprağı, 1 tane kuru soğan, 4 diş sarımsak, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı sumak, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı nane, 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi veya fındık içi   HAZIRLANIŞI : Tencereye tereyağı ve zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Kabukları soyulup, yıkandıktan sonra ince ince çentilmiş kuru soğan ve kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış sarımsaklar ile bir tutam tuz ilave edilerek, kavrulur. Salçalar, karabiber ve defne yaprağı ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Haşlanmış buğday, haşlanmış nohut, haşlanmış kırmızı mercimek, haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış yeşil mercimek ilave edilerek, 5 dakika kadar karıştırılarak, kavurmaya devam edilir ve et suyu ile su ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıkanmış bulgur ilave edilir. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Çorbanın içinden defne yaprağı çıkartılır. Yarım limonun suyu sıkılarak, çorbaya ilave edilir. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzeri için; Sos tavasında, tereyağı eritilir. Sumak, kırmızı pul biber, nane, iri dövülmüş ceviz veya fındık içi ilave edilerek, hafifçe kavrularak, ateşten alınır. Hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Afiyet olsun.   ** BİLGİ :  * SUMAK :  Antepfıstığıgiller familyasındandır. Diğer isimleri; Ruhus coriaria, ruhus smac, somak ' dır. Gaziantep yöresinde yapılan yemeklere, eşsiz bir lezzet katar. Bir çok mahalli ve etnik yemeklerde de öğütülmüş olarak ve sumak ekşisi olarak kullanılmaktadır. Meyveleri, mercimeğe benzer. Sıcak bölgelerde yetişen bir ağaçtır. Sumak ağacının kabuğu tıpta, yaprakları ise dericilikte kullanılmaktadır. Yaklaşık, 150 türü bulunmaktadır. Bir çoğu zehirlidir. Meyvelerinde, çeşitli organik asitler ve tanen bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu ' da yetişen, çalı gurubundan, bodur bir ağaçtır. Sumak bitkisinin meyvesi, küre şeklinde, koyu kırmızı renkte, tüylü ve ekşidir. Güneydoğu ' ya özgü '' ezme '' ve çeşitli yörelerde yapılan mantı ile birlikte yenilir. 2-3 m. boylarında, kışın yapraklarını döken ve dökmeyen türleri ile çalı türünde ağaçcıklardır. Türkiye ' de Ege Bölgesi ' nde, Akdeniz Bölgesi ' nde, Doğu Anadolu Bölgesinde, yetiştirilir. Çiçekleri yeşilimsi renktedir. Yaprakları, 5-10 yaprakçıklara ayrılmıştır. Bunlar oval şekilde ve sapsızdır. Tüylü ve kenarları hafif dişlidir. 20-25 cm.' lik konk çiçek şeklinde toplanmışlardır. KULLANILDIĞI YERLER : Yaprakları, tanen, şekerler ve sarı renkli boya maddeleri taşırlar. Sumak meyvelerinde; tanen, uçucu yağ ve  organik asitler bulunmaktadır. Yünlü kumaşların boyanmasında da kullanılır. Hamur işleri ve salatalar üzerine serpiştirilerek yenilir. Genellikle baharat olarak kullanılır. Koku giderici özelliğinden dolayı daha çok soğan salatalarında kullanılır. Kebaplar ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır.  * 100 gr. sumak, 1 lt. kaynar suda, 10 dakika demlenir. günde 3 bardak içilir veya gargara yapmak için kullanılır.  FAYDALARI : 1- Vücuttaki su miktarını arttırır. 2- Süt veren annelerin sütünü arttırır. 3- Hazımsızlık ve gazı giderir. 4- Sakinleştirir. 5- Kan dolaşımını düzenler. 6- Adet söktürücüdür. 7- İshali keser. 8- Fazlası kabızlık yapar. 9- Mikrop öldürücüdür. 10- Kokulu sumağın tentür halindeki şekli, idrar tutamama sorununa karşı faydalıdır. 11- Antioksidan güce sahiptir. 12- Tere ve sumak demlenip içilirse, zehirlenmelerde fayda sağlar. 13- Damarları büzerek, kanı durdurmaya yardımcı olur. 14- Boğaz ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder