19 Mart 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - MARİNE ( TERBİYE ) EDİLMİŞ SOĞANLI, DOMATES ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  3 tane kuru soğan, 2 dal taze soğan, 3 diş sarımsak, 6 tane domates rendesi, 2 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı süt, 5 su bardağı oda sıcaklığında içme suyu, bir tutam taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı nane, yarım çay kaşığı sumak, 2 tane defne yağrağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, yeterli miktarda tuz  HAZIRLANIŞI : Kuru soğanların kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir ve cam bir kabın içine alınır. TERBİYE MALZEMELERİ OLAN; Taze soğanlar, ayıklanır, yıkanır, kurulanır ve ince ince kıyılarak, cam kabın içine ilave edilir. Sarımsaklar ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır ve cam kaba aktarılır. Karabiber, kimyon, kekik, nane, sumak, yarım çay kaşığı tuz, bir kap içinde karıştırılarak, cam kaba ilave edilir ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilerek, tüm malzemeler karıştırılır. Üstü kapak ile kapatılarak, en az 1-2 saat bekletilir. Süre dolunca, Tencereye, tereyağı ve 1 kaşık zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Marine ( terbiye ) edilmiş soğanlar ile defne yaprakları  koyulur ve karıştırılarak soğanlar, hafifçe pembeleştirilir. Un ve defne yaprakları ilave edilir. Orta hararetli ateşte, un pembeleşinceye kadar kavrulur. Süt boşaltılır ve 5 dakika kadar karıştırılarak pişirilir. Domatesler yıkanır, kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve rendelenir. Tencereye ilave edilir. İçme suyu boşaltılır. Orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Kısık ateşte, kıvam alıncaya kadar pişirilen çorba, kıvam alınca ateşten alınır, tuz ayarlanır, gerekirse bir miktar daha tuz ilave edilip karıştırılır ve büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri; taze soğan ve enine 2 eşit parçaya bölünmüş küçük çeri domatesleri ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   * İstenirse; hazırlanan çorbanın üzerine, kaşar peyniri rendesi veya beyaz peynir rendesi de koyulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder