13 Mart 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ARPA ŞEHRİYELİ ve TAHİNLİ KARNABAHAR ÇORBASI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 1 tane karnabahar, 1 su bardağı süt, 7 su bardağı su, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 tane limon, 1 çay bardağı arpa şehriye, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN;  Yarım çay bardağı tahin, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı çörekotu, 1 çay kaşığı susam   HAZIRLANIŞI :  Karnabahar, küçük çiçekler halinde kopartılır ve iyice yıkanarak, temizlenir. Üzerini geçecek miktarda tuzlu ve limonlu su ile birlikte, tencereye koyularak, orta hararetli ateşte haşlanmaya bırakılır. Ayrı bir tencereye, tereyağı ve zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtılır. Un, karabiber, şehriyeler ve bir fiske tuz ilavesi ile unun kokusu çıkıncaya kadar sürekli karıştırılarak, kavrulur. Süt ve su ilave edilir. 20 dakika kadar pişirildikten sonra haşlanmış karnabahar çiçekleri, suyu süzülerek ilave edilir. Tuz koyularak, tuzu ayarlanır. Çorba kıvam aldıktan sonra bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri; Tahin, susam, çörekotu ve kimyon ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   ** BİLGİ: * KARNABAHAR :  Anavatanı, Doğu Akdeniz Bölgesi ' dir. Turpgiller familyasındandır. Lahanadan türetilmiştir. Karnabahar, A, C, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, demir ve lif içerir. Beyaz renkli karnabahardan başka pembe, mor ve sarı çiçekli karnabahar türleri de vardır. Karnabahar satın alırken; çiçeklerinin sıkı ve renginin  parlak olmasına dikkat edilir. Çiçekleri açılmaya başlamış, gevşemiş, üzeri lekelenmiş ve sararmış karnabaharlar, taze olmadığı için alınmamalıdır. Karnabaharı pişirirken; fazla pişirmemeye dikkat etmeliyiz. Çiçeklerine ayırarak veya bütün halinde haşlayabiliriz. Bütün olarak, haşlanacaksa, dış kısmındaki yeşil yaprakları çıkartılır. Sap kısmından, 2cm. kadarı kesip çıkarıldıktan sonra sap kısmına bıçak ile derin bir şekilde + işareti koyulur ve tencereye bu kısım oturtulur. Haşlama suyuna limon sıkılırsa, karnabaharın ağır kokusu hafifler. Tuz, karnabaharın lezzetini ortaya çıkardığından dolayı, haşlama suyuna mutlaka ilave edilmelidir. Karnabahar, buharda pişirilirse, besin değeri korunmuş olur. * KARNABAHARIN FAYDALARI :  1- Kansızlığı giderir. 2- Tansiyonu dengeler. 3- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlığı giderir. İdrar söktürücü özelliği vardır. 4- Şeker hastalığı ve romatizmaya iyi gelir. 5- Kalp ve dalak rahatsızlıklarına iyi gelir. 6- Bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Kalın bağırsak ve mide kanserine karşı etkilidir. 7- Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder