6 Mart 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ÖZDE AYNI OLUP, SON KATKILARLA FARKLILAŞTIRILAN, 2 AYRI ÇORBA - KURU BÖRÜLCELİ, EV TARHANASI ÇORBASI - KURU BÖRÜLCELİ EV TARHANASI ÇORBALI, ISPANAK ÇORBASI - ( 8 kişilik - 4 + 4 ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2 kepçe ev tarhanası, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı tavuk suyu, 3 su bardağı içme suyu, 2 su bardağı pancar turşusu suyu, 1 çay bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı un, 500 gr. ( yarım kg. ) ıspanak, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 kase haşlanmış börülce ( karnıkara = loğlaz = papuda ), yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN; 1 tatlı kaşığı çörek otu, 1 tatlı kaşığı susam, ince doğranmış pancar turşusu   HAZIRLANIŞI :  Tarhana, 3 su bardağı içme suyu ile bir kasede ıslatılarak, kaşık ile ezilir. Çorba tenceresine; tavuk suyu, pancar turşusu suyu, ezilmiş sulu tarhana, zeytinyağı  koyulur ve orta hararetli ateşe oturtulur. Sürekli karıştırılarak, 15-20 dakika kadar pişirilir. Ispanaklar iyice yıkanarak, temizlenir ve ince ince kıyılır. Tavanın içinde, 1 tatlı kaşığı tereyağı eritilir. Un, karabiber, kırmızı toz biber ilave edilerek, un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Kıyılmış ıspanaklar ilave edilerek, karıştırılır ve ıspanaklar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Süt ilave edilir. 5 dakika kadar, ateş üzerinde karıştırılır ve ateşten alınır. Tencerede pişirilen çorba kıvam almaya başlayınca, haşlanmış börülceler ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Çorbanın yarısı, büyük servis kasesine boşaltılır. Üzerine; kıyılmış pancar turşusu, çörek otu ve susam serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. Çorbanın, tencerede kalan diğer yarısına, un ile kavrulmuş ıspanaklar ilave edilir. Bir çay bardağı sıcak su ilavesi ile bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Tuzu ayarlanır. Büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri; kırmızı toz biber ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     ** BİLGİ :  * BÖRÜLCE : ( KARNIKARA = LOĞLAZ = PAPUDA ) Göbeği koyu renkli olan bir çeşit küçük fasulyedir. C vitamini ve bitkisel protein bakımından zengindir. Azot ve nişasta da içeriğinde bulunan maddelerdir. Baklagiller familyasındandır. Bitkisi, iyi gelişmiş kazık bir köke sahiptir. 1 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları, 3 yaprakcıktan oluşan, bileşik yaprak şeklindedir. Çiçekleri, yaprakların altından çıkar. Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde, renkli halkası bulunmaktadır. BÖRÜLCENİN FAYDALARI :  1- Anüs kaşıntısını giderir. 2- İdrar tutukluğunu giderir. 3- Yanık tedavisinde kullanılır. 4- Göz zayıflığını giderir. 5- Ayaklardaki şişlikleri indirir. 6- Yüksek tansiyonu düşürür. 7- Göğüs ve akciğer şikayetlerini hafifletir. 8- Mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. 9- Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarının iyileşmesine faydalıdır. 10- Cinsel gücü arttırır. 11- Ağrıları dindirir. 12- Yanıkları iyileştirir. 13- Kansızlığa iyi gelir. 14- Şekeri ve yüksek tansiyonu düşürür. KULLANILDIĞI ALANLAR: Börülcenin; yemeği, salatası, favası, turşusu, çayı yapılır. Haricen, yanıklarda kullanılır.         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder