25 Mart 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SATIR KIYMALI, KIRMIZI MERCİMEKLİ, KURU BAKLA ÇORBASI - ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 1 çay bardağı nohut, 1 çay bardağı kuru bakla, 1 çay bardağı aşurelik buğday, 300 gr. dana satır kıyması, 5 çorba kaşığı kırmızı mercimek, 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz zencefil veya toz zerdeçal, 1 çay kaşığı taze çekilmiş çeşitli renklerde karabiber, 1 çorba kaşığı kuru nane, 2 tane defne yaprağı, yeterli miktarda tuz, 1 tatlı kaşığı un, 6 su bardağı içme suyu   ÜZERİ İÇİN; 5-6 dal maydanoz, 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu    HAZIRLANIŞI :  Nohut ve kuru bakla iyice yıkanp, temizlendikten sonra akşamdan ıslatılır. Ertesi gün, suları süzülür ve yeni su ilavesi ile ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Kuru bakla haşlaması, olduğu gibi bekletilir. Nohut haşlamasının suyu süzülür. 1 çay bardağı kadarı ayrılıp, bekletilir. Tencereye, tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur ve ısıtılır. Satır kıyması, karabiber, zencefil veya zerdeçal, defne yaprağı  ilave edilerek, kıyma suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Haşlanmış bakla ile nohutlar ilave edilir ve karıştırılır. Ayrılan nohut suyu tencereye boşaltılır, 5-6 su bardağı kadar su ilave edilir. Karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Diğer tarafta; kuru soğan ince ince çentilir. 1 çorba kaşığı zeytinyağında kavrulup, pembeleştirilir. 1 tatlı kaşığı un ilave edilip, 2-3 dakika daha ateş üzerinde karıştırıldıktan sonra çorbaya ilave edilir. Yeterli miktarda tuz ilave edilip karıştırılarak, tuzu ayarlanır. Bir taşım kaynatılan çorba, ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri; yıkanıp, ince kıyılmış maydanoz yaprakları ve kişniş tohumu ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    * İstenirse çorba; kızarmış ekmek küpleri ile de servis edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder