12 Mart 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TERBİYELİ, ŞEVKET - İ BOSTAN ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. ayıklanmış şevket - i bostan, 1 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı un, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 300 gr. yağsız kuzu eti, 1 tane yumurta sarısı, 1 tane limon, 6 su bardağı sıcak içme suyu, 2 tane domatesin rendesi, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve ince ince çentilir. Tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Çentilmiş soğanlar koyularak, orta hararetli ateşte kavrulur. Sudan geçirilmiş, minik minik doğranmış, yağsız kuzu eti de ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Domates rendesi ilave edilerek, 5 dakika kadar kavrulur. Ayıklanıp, yıkanmış ve ince ince kıyılmış şevket - i bostanlar koyulur. 1-2 çevrildikten sonra sıcak su ilave edilir. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, 30 dakika kadar orta hararetli ateşte pişirilir. Pişince ateşten alınır. Çukur bir kapta; yumurta sarısı, 1 tane limonun suyu ve un çırpılarak, çorbanın terbiyesi hazırlanır. Hazırlanan terbiye, çorbaya yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak, ilave edilir. Çorba tenceresi tekrar ateşe koyulur ve 2-3 dakika daha pişirilen çorba, ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine, taze çekilmiş karabiber serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    ** BİLGİ : İlkbahar mevsiminde, doğada yabani ot olarak bulunan, şevket - i bostanı, Giritliler ve Egeliler çok severek kullanırlar. Dikenli bir ot olduğu için, toplanması biraz zahmetlidir. Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmemektedir. Ülkemizde, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde, tarla, bağ ve bahçe kenarlarında yetişir.  Boyları, 50 cm. ' ye kadar uzayabilen, bir yıllık otsu bir bitkidir. Kuzu eti ile pişirilen yemeği çok lezzetli olur. Zeytinyağlı yemeği de ayrı bir lezzete sahiptir. Salatası da yapılır. Şevket - i bostanın, ana yurdu tam olarak bilinmemektedir. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki, tarla kenarlarında, bahçe ve kırlarda yabani olarak yetişmektedir. Yaz mevsimi boyunca toplanan bu ot, kurutularak parçalara bölünür. Tohumları da sonbahar mevsiminde, olgunlaştığında toplanır. Diğer isimleri; Özdikeni, Çetmidikeni, Akkız, Bostanotu, Mübarek dikeni, Cnicus bencdictus, Şevket otu ' dur. Bol tüylü yaprakları vardır. Yapraklarının uç kısımlarında, çok sayıda diken bulunur. Yapraklarının alt kısmındaki damarlar, beyaz renklidir. Yaz boyunca açan, sarı bileşik çiçekleri vardır. Bitki, bu çiçeklerin olgunlaşması ile meydana gelen, silindir biçiminde, bir ucu püskül gibi tüylü ve kahverengi renkteki tohumlarını dökerek çoğalmaktadır. Bileşiminde; Tadı acı olan, sinisin isimli madde, filavoniz uçucu yağ ve bitki sıvıları vardır. Toprak üstündeki kısımları, körpe iken  kesilip toplanır. Ege ve Akdeniz pazarlarında satılır.  ŞEVKET - İ BOSTANIN FAYDALARI : 1- Sindirim ve safra salgılarını arttırır. 2- Karın ağrısı yapan, sindirim bozukluklarını gidererek, rahatlama sağlatır. 3- İştahı arttırır. 4- İdrar söktürücüdür. 5- Yaraları temizleme ve iyileştirme özelliği vardır.6- Kanı temizler. 7- Hücre yenileyicidir. 8- Hormonları düzenler. 9- Kabızlığı önler. 10- Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir. 11- İdrar söktürür. 12- Kırışıkları giderici etkisi vardır. 13- Ateş, bronşit, sarılık gibi rahatsızlıklara iyi gelir. 14- Yaşlanmayı geciktirir. 15- Kanamaları durdurur. 16- Hemoroit ve ishali iyileştirir. 17- Hafızayı kuvvetlendirir. 18- Karaciğere faydalıdır. ŞEVKET - İ BOSTAN ÇAYININ HAZIRLANMASI : 2 gr. kurutulmuş şevket - i bostana, 250 ml. sıcak içme suyu dökülür. 10- 15 dakika demlendirilir. Günde 3 defa, birer bardak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder