3 Mart 2012 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Hindi Sulu, Yoğurtlu, Unlu, Kuru Börülceli, Siyah Zeytinli, Safran Çorbası - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  5 su bardağı hindi suyu ( tavuk suyu da olabilir ), 2 çorba kaşığı un, 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce ( karnıkara = loğlas ), 1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış ve çember şeklinde doğranmış siyah zeytin, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı yoğurt, 1 tane limon, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çay kaşığı safran, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı toz biber, yeterli miktarda tuz    HAZIRLANIŞI :  Geniş ve çukur bir kasede, yoğurt, un, karabiber, toz kırmızı biber iyice çırpılır. Bir kaseye, 1 çay kaşığı safran koyulur. Üzerine, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edilerek, karıştırılır. Tencereye, tereyağı ve zeytinyağı koyulur. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur. Üzerine, yoğurtlu karışım aktarılarak, hızlı hızlı karıştırılır. 5-10 dakika kadar, karıştırılarak pişirildikten sonra haşlanmış börülceler ve hindi suyu ilave edilir. Karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Çorba, kaynayıp da kıvam alınca, ateşten alınır ve tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Çember şeklinde doğranmış, siyah zeytinler safranlı sirkenin bulunduğu kaba koyularak, karıştırılır ve çorbaya ilave edilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     ** BİLGİ : SAFRAN : Tarih boyunca el üstünde tutulan ve gramı neredeyse, altın fiyatıyla aynı olan safran, sofraların en lüks baharatı olarak kabul edilmektedir. Bakıra çalan, altın sarısı rengi, eşsiz tadı ve aroması ile safran, yemek dışında, güzellik reçetelerinde de kullanılmaktadır. Genellikle, zerde ve pilav yapımında kullanılan safran, günümüzde çeşitli çorba, yemek, kurabiye, kek, pasta ve tatlılarda da kullanılmaya başlanmıştır.  * SAFRANIN SAKLANMASI :  Safran, miktarına uygun, cam bir kavanoza koyulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Nem ve ışık almayan bir yerde saklanır.   * SAFRANIN FAYDALARI : 1-  İçerdiği antioksidanlar sayesinde, bağışıklık sistemini destekler. 2- Dolaşımı hızlandırır. Depresyon belirtilerini azaltır. 3- İçindeki '' crocetin '' maddesi ile kolesterolü azalttığı bilinmektedir. 4- Eklem ağrılarına iyi gelir. 5- Çin tıbbında, kan akışını düzenlemek ve morlukları iyileştirmek amacı ile kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder