12 Mart 2012 Pazartesi

SARI MERCİMEKLİ, YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI - Kuru Bakliyatlı, Et Sulu Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 su bardağı yeşil mercimek, 1 çay bardağı sarı mercimek, 1 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı biber salçası, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 6 su bardağı et suyu, 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı kırmızı acı toz biber, yarım çay kaşığı karabiber, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 çorba kaşığı kekik   HAZIRLANIŞI :  Mercimekler, ılık suda 30 dakika bekletildikten sonra 2-3 defa yıkanarak, suları süzülür. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanır ve ince ince kıyılır. Tencereye, tereyağı ve zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Kıyılmış soğanlar ile defne yaprağı ilave edilerek, pembeleştirilir. Un ilave edilerek, kavrulur. Salça ve kırmızı toz biber ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur. Üzerine, sıcak et suyu boşaltılır. Yeşil mercimekler ve yeterli miktarda tuz ilave edilerek, pişirilir. Küçük bir tencerede, sarı mercimekler haşlanır ve el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Yeşil mercimekler yumuşayınca, hazırlanan sarı mercimek püresi ilave edilir. Çorba kıvam alıncaya kadar, kaynatılır ve ateşten alınır. İçinden defne yaprağı çıkartılır. Büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine kekik ve taze çekilmiş karabiber serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   ** BİLGİ :  KEKİK :  Ballıbabagiller familyasındandır. Diğer adı ZAHTER ' dir. Tahtacı otu, güvey otu, pervan otu da denilir. Baharat olarak kullanılır. Kurutulmuş yaprakları, çeşni vermesi için, et yemeklerinde ve çorbalarda kullanılır. Balık ve et yahnilerine, keklere ve ekmeklere, makarna soslarına, sandviç ve kanapelere farklı bir çeşni katar. Çiçeklerinin bileşiminde, '' timol '' isimli yağ eritici bir madde bulunmaktadır. Özellikle, pirzola gibi ızgarası yapılan etlerin, kekik ile yenmesinin sebebi, hem lezzet verici hemde yağ eritici özelliğindendir. Kekik kullanımı, yüzyıllar öncesinden, günümüze kadar gelen bir gelenektir. Güneş ve sıcağı sevdiği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu, kayalık ve dağlık bölgelerde çoğalır. Güneşli havalarda, menekşe renkli çiçeklerinden etrafa yayılan güzel koku, arı ve böcekleri kendisine çeker. Yağlı ve ağır yemeklerin tadını zenginleştirir. Sindirimini kolaylaştırır. KEKİĞİN FAYDALARI :  1- Bedeni kuvvetlendirir. 2- Kramp çözücüdür. 3- Dezenfekte edicidir. 4- Balgam söktürücüdür. 5- Sindirim sisteminde görülen ağrılar, ekşimeler, bir bardak kekik çayı ile geçirilir. 6- Kekik ile yapılan banyoların da rahatlatıcı etkisi vardır. 7- Adet kanamalarını düzenler. 8- Ergenlik sivilcelerini iyileştirir. 9- Akne tedavisinde faydalıdır. 10- Gırtlak iltihabını iyileştirir. 11- Allerjik kaşıntı gibi cilt rahatsızlıklarında etkilidir. 12- Soğuk algınlığında iyileştirici etkisi vardır. 13- İdrar yolu iltihaplarında etkilidir.14- Sıgara toksinlerinin ve ciğerlerde biriken katranın, parçalanarak atılmasında etkilidir. 15- Sara krizlerini önler. 16- Kekik suyu, bağırsaklardaki parazitlerin düşürülmesini sağlar. 17- Yatıştırıcı özelliği vardır. 18- Spazm çözücüdür. 19- Organizmanın düzenli çalışmasını sağlar. 20- Mide için faydalıdır. 21- Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. 22- Vücuttaki fazla yağları yakar. 23- Damarların tıkanmasını önler. 24- Kan dolaşımını hızlandırır. KEKİK ÇAYININ HAZIRLANIŞI: 1-2 çay kaşığı kekik çay fincanına koyulur. Üzerine, sıcak su ilave edilir. Üzeri kapatılarak, 7-8 dakika demlendirilir. Süzülüp içilir. Günde 3 kere ve 1 ' er bardak olmak üzere içilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder