13 Mart 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - YULAFLI ve MANTARLI HAMSİ BALIĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 1 tane kuru soğan,  600 gr. kültür mantarı, 1 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı yulaf, 1 su bardağı süt, 2 tane defne yaprağı, 5 su bardağı içme suyu, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; yarım demet, ince kıyılmış dereotu, 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi   HAZIRLANIŞI :  Sütün içine yulaf koyulup karıştırılarak, yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletilir. Mantarlar, yıkanır ve kurulanarak, ince ince dilimlenir. Tavaya, zeytinyağı koyularak ısıtılır. Kabukları soyulup, yıkandıktan sonra ince ince çentilen kuru soğan ile kabukları soyulduktan sonra ince ince kıyılan sarımsaklar ve defne yaprakları ilave edilerek, kavrulur. Mantarlar ilave edilir ve suyunu salıp çekinceye kadar pişirmeye devam edilir. Tencereye tereyağı koyularak, orta hararetli ateşte eritilir. Un ilave edilerek, un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Tavadaki mantarlar, sütlü yulaf, karabiber, bir miktar tuz ve içme suyu ilave edilir. Karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Hamsi balığı, fileto şeklinde ayıklanır, yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra küçük lokmalıklar halinde doğranarak, çorbaya ilave edilir. Ateş kısılarak, kaynamaya bırakılır. Çorba kıvam almaya başlayınca, bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. İçinden, defne yaprakları çıkartılır. Çorba, büyük çorba kasesine boşaltılır ve üzeri; ince kıyılmış dereotu ile limon kabuğu rendesi ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    ** BİLGİ :  * YULAF :  Buğdaygiller familyasındandır. Bol nişastalı taneleri için yetiştirilen, bir tarım bitkisidir. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bir tahıl olması ile birlikte, insan beslenmesinde de yararlanılmaktadır.  Yaklaşık, 25 türü vardır. Tüm dünyada yetiştirilen bir kültür bitkisidir. Yabani yulaflardan türüyerek, günümüze kadar gelmiş olan, kültür yulafları içinde en çok yetiştirilen türü, '' avena sativa '' dır. ABD ve Rusya, dünyanın en çok yulaf yetiştiren ülkeleridir. Türkiye ' de de Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi ' nde, yaklaşık 400 bin ton kadar üretimi yapılmaktadır. İlkbaharda ekilir. Serin hava ve yüksek nem ister. Kuraklığa ve soğuğa karşı dayanıklı değildir.  Çorba, lâpa, diyet yemekleri vb. kullanım alanları vardır. Yulaf unu, yulaf ezmesi ve yulaf kepeği, kahvaltılık olarak, gelişmiş ülkelerde kullanılmaktadır. Süte karıştırılan yulaf kepeği, aynı zamanda diyet kahvaltılarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bebek maması, kek, mantı, çorba, sosis, salça ve ekmek yapımında da kullanılmaktadır. ( yulaf unu ile yapılan ekmekler, buğday unu kullanılarak yapılan ekmeklere oranla çok fazla kabarmadıklarından, ekmek yapımında yaygın olarak kullanılmamaktadır. YULAFIN FAYDALARI : 1- Romatizma ve gut hastalığında faydalıdır. 2- Kalp rahatsızlıklarında faydalıdır. 3- Böbrek rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. 4- Deri döküntülerinde faydalıdır. 5- Cinsel yetersizlıklerde faydalıdır. 6- İştahsızlık, uykusuz gibi rahatsızlıklarda faydalıdır. 7- Kalp ritmi bozukluklarında faydalıdır. 8- Kolesterolü düşürür. 9- Bağışıklık sistemini güçlendirir. 10- E vitamini, folik asit, demir, magnezyum, selenyum, çinko, protein, ferulik asit, tokotrienol asit, kafeik asit, saponin, silika ve yüksek oranda lif içerir. 11- Vitamin ve mineral değerleri yüksek bir bitkidir. 12- Cildi gerginleştirir. 13- Yaşlanmayı önler. 14- Lifli yapısından dolayı, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. 15- Karaciğer yorgunluğuna iyi gelir. 16- Troid ' e ve kanda aşırı yağ birikmesine karşı fadalıdır. 17- Güçlü gençleştirici antioksidanlar içerir.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder