27 Mart 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ARPA ŞEHRİYELİ ve TERBİYELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 çay fincanı kırmızı mercimek, 2 çorba kaşığı arpa şehriye, 1 tane kuru soğan, 6 subardağı et suyu veya içme suyu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane defne yaprağı, 1 çorba kaşığı un, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz   TERBİYESİ İÇİN ; 1 su bardağı süt, 1 tane yumurtanın sarısı    HAZIRLANIŞI :  Soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Tencerede, tereyağı eritilir ve kıyılmış soğanlar ile defne yaprağı ilave edilerek, pembeleşinceye kadar karıştırılarak, kavrulur. Un ve karabiber ilave edilerek, bir, iki defa daha karıştırılır. Et suyu veya içme suyu ilave edilerek, orta hararetli ateşte, ağır ağır kaynatılır. Kırmızı mercimekler iyice yıkandıktan sonra tencereye ilave edilip, karıştırılır. Mercimekler pişip, yumuşadıktan sonra arpa şehriyeler ilave edilir. Çorba kıvam alınca, ateş kısılır. Süt ile yumurta sarısı çırpılarak, çorbanın terbiyesi hazırlanır. Terbiyeye, birkaç kaşık  pişen çorbadan koyulup karıştırılarak, terbiye ılındırılır ve yavaş yavaş çorbaya ilave edilirken çorba, sürekli olarak karıştırılır. 2-3 dakika daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Çorbanın içinden defne yaprağı çıkartılır. Çorba, büyük servis kasesine boşaltılır ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder