21 Mart 2012 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - LAHANALI ÇİPURA ( ÇUPRA ) ÇORBASI - - Kış Sebzeli Balık Çorbası - ( 8 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. ( 3 adet ) çipura balığı, 300 gr. lahana yaprağı ( yaklaşık 6-7 yaprak ), 2 çorba kaşığı un, 2 tane defne yaprağı, 1 tane büyük kırmızı kuru soğan, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 5-6 diş sarımsak, 1 tane patates, 7 su bardağı içme suyu, 2 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı toz zencefil, zeytin büyüklüğünde bir parça taze zencefil, yarım çay kaşığı taze çekilmiş karışık karabiber, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı nane, yarım demet maydanoz, 5 dal dereotu, 1 tutam köri, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN; 1 tane taze yeşil köy biberi, 1 tane salçalık kırmızı biber ( kırmızı papya biber ), kızartılmış, kepekli, küp kesilmiş ekmek parçaları, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı kekik, 2 tane taze soğan, 1 küçük kırmızı kuru soğan, 1 tane limonun kabuk rendesi ve suyu    HAZIRLANIŞI :  Fırın 200 C derecede ısıtılır. Fırının balık tepsisi zeytinyağı ile yağlanır ve içine; ayıklanıp yıkandıktan sonra kurulanmış çipura balıkları dizilir. Balıkların üzerine, defne yaprakları ve kabukları soyulup yıkandıktan sonra kurulanıp, enlemesine yuvarlak halkalar halinde kesilen kırmızı kuru soğanlar ilave edilir.Kabukları soyulan sarımsaklar, yıkanmış maydanoz ile dereotu dalları koyulur ve yarım çay kaşığı taze çekilmiş karışık karabiber serpiştirilir. Balık tepsisi fırına sürülür ve balıklar kızarıncaya kadar, yaklaşık 30 - 40 dakika pişirilir. Balıklar fırında pişerken; patateslerin kabukları soyulur, yıkanır, kurulanır ve elma dilimi şeklinde doğranarak, tencereye koyulur. Lahana yaprakları yıkanır, kurulanır ve ince ince kıyılarak, patateslere eklenir. Toz zerdeçal, toz kırmızı biber, kırmızı pul biber, taze zencefil, yarım çay kaşığı tuz ilavesi ile tencere, orta hararetli ateşe oturtulur ve patatesler ile lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince tencere ateşten alınır. Delikli kaşık ile haşlanan lahanalardan, yaklaşık 1 su bardağı  kadarı alınarak, sonradan çorbaya ilave etmek üzere bekletilir. Tencerenin içindeki haşlanmış patates ve lahana yaprakları, el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tavada, zeytinyağı ısıtılır, içine 2 çorba kaşığı un ilave edilerek un, pembeleşinceye kadar kavrulur. Tenceredeki, püre haline getirilmiş malzemeye ilave edilir ve karıştırılır. Balıklar kızarınca, fırın söndürülerek, balık tepsisi fırından çıkarılır. Hafif ılınınca, balık etleri; kılçık, kuyruk ve kafalarından ayrılarak, sonradan çorbaya ilave etmek üzere bekletilir. Balıkların ortasındaki büyük kılçıklar ( balığın omurgası ), Balık kafaları ( 3 tane ) ve balık kuyrukları ( 3 tane ) yayvan bir tencereye koyulur. Diğer küçük kılçıklar atılır. Yayvan tencereye, konulan malzemelerin üzerini 2 parmak aşacak kadar su ilave edilir. Tencere, orta hararetli ateşte, kapağı kapalı olarak, yaklaşık 30-40 dakika kaynatılır. Ateşten alınır. 10 dakika, kapağı açılmadan dinlendirilir ve suyu süzülerek, alınır. Posası atılır. ( kedilere verilebilir ) Çorbayı pişireceğimiz büyükçe tencere alınır ve içine; fırın tepsisinde, balıklarla birlikte pişen malzemeler koyulur. Defne yaprakları çıkartılır. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur. Balık suyu boşaltılır. 2 su bardağı da içme suyu ilave edilir ve fırınlanan malzemeler kaynatılır. ( kırmızı soğan vb. ) Malzemeler yumuşayınca, blenderden geçirilir. Diğer tenceredeki malzemeler, içine ilave edilir. Kase içindeki haşlanmış lahanalar da ilave edilir. Gerektiği kadar içme suyu ilave edilerek, suyu ayarlanır. 1 çay kaşığı tuz ilave edilip karıştırılır ve tuzuna bakılır, gerekirse biraz daha ilave edilir, karıştırılıp kaynatılır. Çorba kıvam almaya başlayınca, içine; kabukları soyulmuş, yıkanıp kurulanmış ve iri piyazlık doğranmış küçük kırmızı kuru soğan ilave edilerek, karıştırılır ve bir taşım daha kaynatılarak ateşten alınır. 5-10 dakika kapağı kapatılarak, dinlendirilir. Bu sırada, üzeri için; kırmızı salçalık biber ile yeşil taze köy biberi yıkanır, kurulanır, sap ve tohumları çıkartılır ve küçük küpler halinde doğranır ve çorbaya ilave edilir. Taze soğanlar ayıklanır, yıkanır, kurulanır ve küçük küçük çorbanın üzerine doğranır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Çorba, büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine, tarçın, kekik, kızartılmış küçük ekmek parçacıkları, limon kabuğu rendesi ile limon suyu ilave edilir. Sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder