27 Mart 2012 Salı

KIRMIZI PUL BİBER İLE ERİTİLMİŞ PEYNİR SOSLU, İŞKEMBE ÇORBASI ( 8 - 10 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  500 gr. koyun veya dana işkembesi, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 tane defne yaprağı, 2 kahve fincanı sirke, 6 diş sarımsak, yeterli miktarda kırmızı pul biber ve tuz  SOSU İÇİN ; 1 çorba kaşığı kırmızı pul biber, 200 gr. kaşar peyniri veya eriyebilen beyaz peynir   HAZIRLANIŞI :  İşkembe, temizlenmiş olarak satın alınır. Evde tekrar temizlenir. Tencereye, bolca su, tuz, defne yaprakları  ve temizlenmiş işkembe koyulur. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur. Su kaynayıncaya kadar, tencerenin kapağı açık tutulur. Suyun yüzeyinde biriken köpükler, delikli kepçe ile alınarak, atılır. Köpüklenme kesilince, tencerenin kapağı kapatılır ve işkembeler pişinceye kadar kaynatılır. İşkembeler pişip, tencerede 7-8 su bardağı su kalınca, tencere ateşten alınır. İşkembeler, tahta üzerine çıkartılır ve ılındıktan sonra küçük küçük doğranıp, tekrar tencerenin içine koyulur. Bir, iki taşım daha kaynatılır. Sarımsakların kabukları soyulur, tuz ile tahta havanda dövülür. Dövülen sarımsaklar, sirke ile karıştırılır ve çorbanın içine dökülür. Karıştırılır ve hemen ateşten alınır. Defne yaprakları çokartılır. Büyük servis kasesine boşaltılır. Çorba, kırmızı pul biber ile eritilmiş peynir eşliğinde sofraya götürülür ve  tabaklarına bölüştürülür. İsteyenler; kırmızı biber ile eritilmiş peyniri, çorbalarına ilave ederek içerler. Afiyet olsun.     * 3 yumurta sarısı ve 1 tane limonun suyu, iyice çırpılarak hazırlanan terbiye de ateşten indirilen çorbaya, usule uygun olarak ilave edilip, karıştırılarak da servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder