6 Mart 2012 Salı

SEBZELİ, KIRMIZI PANCAR ÇORBASI - Et Sulu, Otlu, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 5 yaprak lahana, 1 tane havuç, 3 tane pancar, 5 tane kiraz domates, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı domates rendesi, 1 tatlı kaşığı un, 6 su bardağı et suyu, 1 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz   Üzeri için; ince kıyılmış 2  tane taze soğan, ince kıyılmış 5 dal maydanoz   HAZIRLANIŞI :  Soğanın kabukları soyulur, yıkanır, kurulanır ve ince ince çentilir. Tencereye, tereyağı koyulur. Tencere, orta hararetli ateşe oturtularak, tereyağı eritilir. Soğanlar, defne yaprağı, karabiber ilave edilerek, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Un ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Pancarın ve havucun  kabukları kazınır, yıkanıp kurulandıktan sonra  tavla zarı şeklinde doğranır. Lahana, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Hazırlanan, pancar, havuç ve lahanalar tencereye ilave edilir. sularını salıp çekinceye kadar sotelenirler. Rendelenmiş domates ile et suyu ilave edilir, karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Sebzeler yumuşamaya başlayınca, yıkanıp  4 ' e bölünmüş kiraz domatesler, ilave edilir. Bir taşım kaynatılır. Sebzeler yumuşayıp, çorba kıvam alınca, çorba tenceresi ateşten alınır. Tuz ilavesi ile tuzu ayarlanır. Defne yaprağı çıkartılır. Çorba, büyük servis kasesine boşaltılarak, üzeri; ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    ** KIRMIZI PANCAR : Sebze olarak, yumrularından yararlanılan, kırmızı pancarın ana vatanı, Akdeniz Bölgesi ' dir. A - B - C - P vitaminleri ile Fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum, krom, sodyum, bakır minerelleri içerir. Yaprakları da vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Kırmızı rengini veren pigmentlerin yüksek oranda bulunması, kırmızı pancarı, kanserle savaşta etkili kılar. Taze, çiğ ve rendelenmiş olarak, salatalarda kullanılarak yararlanılır. Pişirilirse, yararları azalır. Yemeği, salatası, turşusu, mezesi, konservesi yapılır.Kırmızı pancar ve kabuğu, vişne çürüğü rengindedir.  * KIRMIZI PANCARIN FAYDALARI :  1- Kırmızı pancar suyu, kansere karşı koruyucudur.  2- Kalp sağlığını korur. 3- Pancar suyu, hiper tansiyonu önler. 4- Kan basıncını düşürür. 5- Günde 1 bardak kırmızı pancar suyu içmek, yüksek tansiyonu düşürür. 6- Folik asit ve betain bakımından zengindir. 7- Karaciğeri korur. 8- Böbrekleri çalıştırır. 9- İştah açıcıdır. 10- Demir eksikliğinde faydalıdır. 11- Sinirleri yatıştırır. 12- Vücudu kuvvetlendirir. 13- İdrar söktürür, kabızlığı giderir. 14- Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. 15- Mide ekşimelerini ve ağrılarını azaltır. 16- Şeker hastalığına karşı korur. 17- Yüksek tansiyonu düşürme etkisi vardır. 18- İştah açar, hazmı kolaylaştırır. 19- Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir.  * KIRMIZI PANCAR SUYUNUN HAZIRLANIŞI : Kırmızı pancar, bir gece önceden sirkeli suya koyularak, bekletilir. Ertesi gün, kaynar suya koyularak, 3 dakika kaynatılır. Bir süre demlendirildikten sonra suyu süzülür ve cam bir kavanoza koyulur. Bu su, 3 hafta boyunca, günde 3 defa aç karnına içilir.  * KIRMIZI PANCAR SUYUNUN FAYDALARI :  1- Saç dökülmesini önler.  2- Sedef hastalığı, egzama, ürtiker, kurdeşen, vücud kaşıntıları için faydalıdır. 3- Karaciğere faydalıdır. 4- Cildi güzelleştirir. Cilt problemlerini giderir. 5- Sinirleri yatıştırır. 6- Kalp sağlığını korur. 7- Böbrekleri çalıştırır. 8- Karaciğer için faydalıdır. 9- Vücudu kuvvetlendirir. 10- Saç dökülmesini önler.11- Kırmızı pancar kaynatılıp, suyu içilirse, böbrek kumlarının düşürülmesini sağlar.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder