2 Mart 2012 Cuma

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BEYAZ RENKLİ BROKOLİ ÇORBASI - - Hindi Sulu, Yoğurtlu, Unlu, Brokolili Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  4 su bardağı hindi suyu ( tavuk suyu da olabilir ), 2 su bardağı yoğurt, 2 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı buğday nişastası, 1 su bardağı brokolilerin haşlandığı su, yarım limonun kabuk rendesi, 1 tatlı kaşığı çörekotu ile susam karışımı, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi, yeterli miktarda tuz, 300 gr. küçük dallara ayrıldıktan sonra haşlanmış, brokoli, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber  HAZIRLANIŞI : Tencereye, 3-4 su bardağı, içme suyu koyularak, bir tutam tuz ilavesi ile kaynatılır. Kaynayınca, ayıklandıktan sonra küçük dallara ayrılan ve iyice yıkandıktan sonra bir süre de,  üzüm sirkeli suda bekletilen brokoliler, suları süzülerek, kaynayan suyun içine atılırlar. Diriliklerini kaybetmeden, yumuşadıklarında, kevgirle tencereden çıkartılarak, buzlu su dolu kaba, aktarılırlar. ( yeşil renklerini kaybetmemeleri için )  Çorba tenceresine, yoğurt koyulur. Un, buğday nişastası ve hindi suyu ilave edilir. İyice çırpılır. Kabukları soyulmuş sarımsaklar, bütün olarak ilave edilir. Çorba tenceresi, orta hararetli ateşe oturtulur. Çırpma teli ile sürekli karıştırılarak, pişirilir. Çorba kıvam almaya başlayınca, limon kabuğu rendesi, çörekotlu susam, 1 su bardağı brokoli suyu ile karıştırılmış elma sirkesi ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak, kıvam aldırılan çorba, ateşten alınır. Tuz ilavesi ile tuzu ayarlanarak karıştırılır ve büyük servis kasesine boşaltılır. Küçük dallar halinde haşlanan brokoliler ilave edilir. Üzerine, kırmızı toz biber serpiştirilerek, kızartılmış ekmek parçacıkları ile sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    ** PÜF NOKTASI :  * Sarımsak, mide ve bağırsak faaliyetlerini arttırdığı için, kabızlık çeken kişilere  yararlıdır. Ayrıca; damar sertliği, kanayan diş etleri ve gut hastalığı için de faydalıdır. Yemeklere, soğan ile birlikte 2-3 diş sarımsak koyarsak, hem faydasından, hem de lezzetinden yararlanmış oluruz.  * Yemeklerin tuzu, yemeği ateşten almadan, 5 dakika önce ilave edilmelidir. Bunun sebebi; 1- Tuzun, yemeğin tadı ile, iyi ayarlanabilmesi  2- Pişmeyi geciktirmemesi, içindir. Fazla tuzlu yemek, vücut dokularının su tutmasına ( ödem ) sebep olur. Bu durumda, vücutta; bilhassa, ayaklarda şişmeler oluşur. Yemekler tuzsuz pişirilip, yerken tuz serpilirse, vücut bu tuzu, daha çabuk dışarı atar.   * Sebzeleri haşlarken, renkleri canlı olsun diye, soda ilave etmek çok zararlıdır.   * Sebzeler, az su ile haşlanmalı, haşlama suları, çorba vb. yerlerde değerlendirilmelidir.  * Sebzeleri pişirirken; ilk olarak kaynamaya başladığında, 3-5 dakika, tencerenin kapağı kapatılmaz. Çünkü; sebzelerin kararmasına sebep olan, uçucu yağ asitleri, bu süre içinde, buhar ile birlikte dışarı çıkar. Böylelikle yemek, güzel bir sarı renk alır ve kararmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder