2 Mart 2012 Cuma

ARPA ŞEHRİYELİ; YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI - Et Sulu, Kuru Bakliyatlı, Hamurlu, Unlu, Sütlü, Otlu Çorba - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  8 su bardağı et suyu, yarım çay bardağı arpa şehriye, 1 su bardağı yeşil mercimek, 2 tane kuru soğan, 1 çorba kasığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı süt, 1 çay kaşığı kuru nane, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Mercimekler ayıklanır, bol su ile iyice yıkanır ve diri bir şekilde haşlanır. Haşlama suyu dökülür. Tencereye, kabukları soyulup, yıkanmış ve ince çentilmiş kuru soğanlar koyulur. Zeytinyağı ilave edilerek, hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Üzerine un serpiştirilerek, kısa bir süre daha kavurmaya devam edilir. Et suyu ve diri haşlanmış yeşil mercimek ilave edilir. Mercimekler iyice pişince, arpa şehriyeler ilave edilir. Çorba, 10-15 dakika kadar, kısık ateşte kaynatıldıktan sonra ateşten alınarak, büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine, süt boşaltılır. Kuru nane serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     ** PÜF NOKTASI :  Soğan, idrar arttırıcı bir sebzedir. Ayrıca soğanın, antibiyotik özelliği vardır.   * Kuru bakliyatları haşlarken, çabuk pişsin diye içine karbonat atmak, çok sakıncalıdır. Çünkü; karbonat, vitaminlerin kaybolmasına sebep olur.  * Çocuklara, sağlıklı büyüyüp gelişebilmeleri için, her gün 2-3 bardak süt içirilmeli ve süt ile hazırlanan yiyecekler yedirilmelidir.  * Sütün içindeki kalsiyum, kemik, diş kas, sinir ve kan hücrelerinin yapısında, korunmasında ve çalışmasında önemli rol oynamaktadır. Kemiklerin kuvvetli, dişlerin sağlam olabilmesi için günde 2 bardak süt içilmeli ve sütten yapılan yiyeceklerle, yeşil sebzeler, bol miktarda tüketilmelidir.   * Yeşil soğandaki '' C '' vitamini, kuru soğandaki '' C '' vitamininin 2 katı kadardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder