29 Mart 2012 Perşembe

NODDLE ( MAKARNA ) ÇORBASI - Uzak Doğu Mutfağı - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  600 ml. Hindistan cevizi sütü, 600 gr. piliç göğüs eti, 700 ml. tavuk suyu, 5 çorba kaşığı balık sosu, 1 çorba kaşığı soya sosu, 1 tane yeşil limonun suyu, 600 gr. yumurtalı noddle, 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 2 çorba kaşığı köri ezmesi, yeterli miktarda karabiber ve tuz  GARNİTÜR İÇİN ;  6 tane kırmızı Chili biberi, 6 tane arpacık soğan, 6 diş sarımsak, 5 dal taze soğan, taze kişniş yaprağı   HAZIRLANIŞI : Noddle makarna, sıcak suyun içinde bekletilir. Hindistan cevizi sütünün, üçte biri kadarı, sos tenceresine boşaltılır. Tahta kaşık ile ara sıra karıştırılarak, kaynatılır. Köri ezmesi ve toz zerdeçal ilave edilerek, iyice karıştırılır. Küçük parçalar halinde kesilmiş, tavuk etleri ilave edilir. Tavuk parçalarının hepsi bu sosa bulanacak şekilde, karıştırılır. 2-3 dakika kadar sote edilir. Kalan süt, tavuk suyu, balık sosu ve soya sosu ilave edilir. Tuz ve karabiber eklenerek, tatlandırılır. 10 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Yeşil limon suyu sıkılır. Sıcak suyun içinde bekletilerek yumuşatılmış, noddle makarnalar ilave edilir. Karıştırılarak, büyük çorba kasesine boşaltılır ve sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.     ** BİLGİ :  * UZAK DOĞU MUTFAĞI :  Genellikle; Uzak Doğu Mutfağı ' nda, her türlü malzeme kullanılır. Bununla birlikte, bu mutfağın kendine özgü malzemeleri de vardır. Uzak Doğu Mutfağı ' nda en çok, soya fasulyesi ve soyalı ürünler kullanılmaktadır. Soya fasulyesinin su, tuz ve tahıllarla birlikte  işlenmesi ile elde edilen soya sosu, bu mutfağın vazgeçilmez lezzetidir. Bu mutfakta, pirinç ve pirinçten türetilen malzemeler de özel bir önem taşır. Uzak Doğu Mutfağı ' nda, ekmek çok fazla kullanılmaz. Bunun yerine; pilavlar, börekler, makarnalar, mantılar, vb. yiyecekler, doyurucu madde olarak kullanılır. Bu mutfağın kendine özgü bir çok sebzesi vardır. Körpe mısır koçanı, Çin lahanası, mantar çeşitleri, Çin brokolisi, yeşil fasulye, körpe bambu çubukları, su kestanesi, su teresi gibi sebzeler, en çok tercih edilenleridir. Sebze, makarna ve etlerin pişirilmesinde, en çok kullanılan yöntem, yüksek ateşte yağda kavurma yöntemidir. Malzemeler, wok adı verilen, ortası çukur ve geniş bir tavada, kızgın yağda pişirilir. Yüksek sıcaklıktaki yağ, yemek malzemesinin içindeki şekerin karamelleşmesini sağlayarak, lezzeti arttırır. Sebzeler, fazla yumuşatılmadan kavrulur. Dış kısmı kızartılan sebzelerin içi, genellikle diri kıvamda bırakılır. Böylelikle sebzeler, vitamin ve mineral değerlerini korurlar. Uzak Doğu Mutfağı ' nda kullanılan bir diğer yöntem de buğulama yöntemidir. Buğulama kapları, geleneksel olarak, banbudan yapılmaktadır. Günümüzde ise; kullanışlı olmaları bakımından, paslanmaz çelik tencereler tercih edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder