1 Mayıs 2011 Pazar

BUĞDAY ÇORBASI ( 6 - 8 kişilik ) - Kuru Bakliyatlı, Tahıllı, Koyun Etli Çorba -

MALZEMELER :  Yarım su bardağı aşurelik buğday, yarım su bardağı nohut, 600 gr. kemikli koyun eti, 4 çorba kaşığı tereyağı, 3 tane kuru soğan, yeteri kadar su, 2 adet yumurtanın sarısı, 1 çorba kaşığı un, 1 tane limonun suyu, karabiber, tuz   HAZIRLANIŞI :  Aşurelik buğday ve nohut, iyice yıkanarak, akşamdan soğuk su ile ıslatılır. Ertesi gün süzülüp, ayrı ayrı tencerelere koyularak, üzerlerine 5 ' er su bardağı  soğuk  su eklenip ocağa oturtulur. Orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar, haşlanır. Diğer tarafta; et, temizlenmiş bütün kuru soğan ve tuz tencereye koyularak, üzerine 6 su bardağı su ilave edilir ve  orta hararetli ateşte, et yumuşayıncaya kadar, pişirilir. Et, piştiği sudan çıkartılarak, kemiğinden ayırılıp, didiklenir. Et suyu süzülerek, başka bir tencereye aktarılır. Üzerine; didiklenen et, buğday ve nohut, kalan suları ile birlikte ilave edilerek, pişirilmeye bırakılır. Tereyağı bir tavada eritilerek, yemeklik doğranmış 2 adet soğan iyice kavrulur. Ocakta kaynamakta olan çorba, 40 - 45 dakika piştiğinde, üzerine kavrulmuş soğan eklenerek, 15 dakika kadar pişirilir. Çorbanın terbiyesi için; yumurta sarısı ve un, küçük bir kasede çırpılır. üzerine limon suyu eklenerek, kaynamakta olan çorbanın suyundan birkaç kaşık alınarak, terbiyeye ilave edilip, terbiye ılındırılır. ( terbiyenin kesilmemesi için ) Sürekli karıştırılarak, yavaş yavaş çorbaya ilave edilir. Karabiberi ve tuzu da eklenerek yaklaşık 5 dakika daha kaynatılır. Çorba, ocaktan alınarak, sıcak servis yapılır. * Servis sırasında, çorbanın üzerine tarçın serpilirse, çorbanın lezzeti bir kat daha arttırılmış olunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder